Sport/Voetbal
1247564415
Voetbal

Elftal van de Week

’Wellicht kan Ryan Gravenberch rol van Daley Blind overnemen’

Ryan Gravenberch in actie tegen SC Heerenveen.

Ryan Gravenberch in actie tegen SC Heerenveen.

De 34 rapporteurs van Telesport, ex-internationals van Oranje, kiezen aan het eind van dit seizoen de Voetballer van het Jaar. Wekelijks stelt een van hen zijn Elftal van de Week voor. Vandaag is dat Berry van Aerle.

Ryan Gravenberch in actie tegen SC Heerenveen.

Ryan Gravenberch in actie tegen SC Heerenveen.

Onder de lat maakt Fortuna Sittard-doelman Yanick van Osch zijn debuut in het Elftal van de Week. „Op bezoek bij Feyenoord hield hij zijn ploeg – met name in de eerste helft – een paar keer op de been. Na fouten in de defensie had hij een goede reactie in huis. Van Osch maakte op mij een zekere indruk”, aldus Van Aerle.

DEFENSIE

De voormalige verdediger van onder meer PSV, Antwerp FC en Helmond Sport kiest als rechtsback voor Lutsharel Geertruida (Feyenoord). „Hij was fel in de duels, kwam verdedigend niet in de problemen en is aanvallend ingesteld. Dat hoort er tegenwoordig ook bij. Geertruida draait een goed seizoen en laat zijn kwaliteiten met regelmaat zien.”

In het hart van de defensie staan Jordan Teze (PSV) en Ko Itakura (FC Groningen). „Teze voetbalt degelijk en is verdedigend ’steady’. Bovendien heeft hij een prima inspeelpass in huis. PSV speelde tegen Heracles Almelo (3-0 zege, red.) een zwakke tweede helft, maar Teze bleef geconcentreerd. Voor Itakura geldt eenzelfde soort verhaal. Hij speelt goed vanuit zijn taak, heeft rust in zijn spel en kan goed koppen.”

Owen Wijndal – die de verdediging compleet maakt – doet Van Aerle een beetje denken aan Jan Heintze, waar hij zelf in de jaren ’80 bij PSV mee samenspeelde. „Een kleine en felle back, die aanvallend sterk is. Wijndal is een type speler waar ik erg van houd: fel in de duels en goed in het meevoetballen. Nadat Teun Koopmeiners al vroeg in de wedstrijd met een rode kaart van het veld werd gestuurd, nam hij bovendien de aanvoerdersband over. Wijndal heeft zich in rap tempo opgewerkt tot international bij Oranje en was dit weekend de beste linksback.”

MIDDENVELD

Om Ajacied Ryan Gravenberch kunnen we volgens Van Aerle niet meer heen. „Deze jongen hoeft niet eens opvallend te spelen om toch heel goed te zijn. Hij is zo sterk in zijn passing en het kiezen van positie. Daley Blind verdeelde het spel bij Ajax van achteruit, maar is geblesseerd weggevallen. Wellicht kan Gravenberch die rol op het middenveld nu nog wat meer op zich nemen, met Davy Klaassen als ’loper’ naast hem.”

De tien-positie is voor Oussama Tannane. „De grote man bij Vitesse. Ook tegen FC Twente (1-2 zege, red.) was hij weer heel aanwezig. Hij gaf een functioneel hakje achter zijn standbeen langs, ik zag hem meermaals een sliding maken in de omschakeling en hij was tweemaal trefzeker vanaf de penaltystip. Tannane is een speler die Vitesse bij de hand neemt.”

Olivier Boscagli speelt tegen Heracles Almelo uitstekend op het middenveld van PSV. „Hij steekt er bovenuit”, aldus Berry van Aerle.

Olivier Boscagli speelt tegen Heracles Almelo uitstekend op het middenveld van PSV. „Hij steekt er bovenuit”, aldus Berry van Aerle.

Van Aerle noemt Olivier Boscagli (PSV) als meest opvallende speler van de afgelopen speelronde. „Zijn naam heb ik als eerste genoteerd. Boscagli was de grote uitblinker bij PSV. Zeker het eerste uur. Hij verzorgde ontzettend veel zuivere passes en twee goede assists. Boscagli steekt er op het middenveld van PSV bovenuit en is een soort leider van het team aan het worden. Extra knap nadat hij vorig jaar toch een tikkie heeft gekregen, toen hij als linksback minder aan spelen toekwam. Nu leeft hij op als middenvelder en doet hij het echt heel goed. Zijn eerste blik is altijd vooruit.”

AANVAL

Van Aerle omschrijft Albert Gudmundsson (AZ) als een buitenspeler die zich voorin vrij beweegt. „Hij komt vaak aan de bal, scoort en maakt een afgekeurde goal. Ik heb getwijfeld tussen Gudmundsson en Steven Berghuis, maar vanwege zijn werklust en bereidheid heb ik dit weekend voor Gudmundsson gekozen.”

Op de andere vleugel treffen we Joey Veerman (SC Heerenveen). „Hij is eigenlijk een middenvelder, maar ik heb hem op deze plek neergezet, omdat ik hem toch in mijn elftal wilde opnemen. Veerman is een nuchtere jongen, die weet wat hij kan. Hij geeft splijtende passes in de diepte, maakt veel meters en draait een stabiel seizoen. Zijn traptechniek is geniaal. Dat zag je ook in de wedstrijd tegen Ajax weer. Een leuke speler om naar te kijken.”

Spits Lennart Thy (Sparta) maakt het elftal compleet. „In een kwartier tijd beslist hij de wedstrijd tegen PEC Zwolle (3-2 winst, red.). Thy is niet te beroerd om hard te werken en scoort tweemaal. Daarmee heeft hij deze uitverkiezing verdiend.”