Sport/Voetbal
12477
Voetbal

Bondsvoorzitter zoekt toch toenadering tot ECV

Clubs en Van Praag even ziek van elkaar

Michael van Praag

Michael van Praag

ZEIST - Waar Michael van Praag zich als nooit tevoren geschoffeerd voelde daar kwalificeerden de vertegenwoordigers van de Eredivisie en Jupiler League een gesprek met de Amsterdammer (voor zijn herbenoeming) gisteren als scherp en kritisch.

Michael van Praag

Michael van Praag

De acht aanwezige clubdirecteuren en de directeuren van de Eredivisie (ECV) en Jupiler League (CED) waren verbijsterd over Van Praags kwalificatie, nadat hij met 21 onthoudingen en een tegenstem (36 voor) tot 2019 bondsvoorzitter van de KNVB blijft. ,,Ontluisterend hoe en op welk moment hij dit naar buiten heeft gebracht”, aldus de betrokkenen. ,,Vooral omdat Van Praag geen moment liet blijken het gesprek vervelend te hebben gevonden.” Van onfatsoen of een onvertogen woord was al helemaal geen sprake, volgens de directeuren.

Van Praag zegt zich wel degelijk gestoord te hebben aan de agressieve wijze van ondervragen door vooral FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik en Telstar-directeur Pieter de Waard, die voornamelijk het woord voerden. ,,Het kwam op mij over als een overval. Ik zat in mijn eentje tegenover tien man en had het gevoel in een kruisverhoor te zijn beland. Maar ik heb niets achtergehouden en evenmin een greep uit de kassa gedaan. Toch ervoer ik de benadering van de clubs wel zo.”

Van Praag werd ‘kritisch en scherp’ aan de tand gevoeld over de bestuurscrisis in Zeist, over zijn aanval op voormalig rvc-voorzitter Johan Lokhorst, het al of niet voldoende verdedigen van de Nederlandse belangen bij het nieuwe Champions League-format en de procedure over de benoeming van Gijs de Jong, die later werd afgeschoten door de clubs. ,,Ze hebben hun straatje willen schoonvegen en hoewel ik aanvankelijk niets over mijn gevoel van het gesprek heb gezegd, hoorde ik in de vergadering al dat ze Van Praag tenminste even een onaangename dag hadden bezorgd. Ze wilden me vooropgezet even ordinair hard aanpakken. Beneden alle peil. Waarom kan zo’n gesprek niet op een normale manier”, aldus de bondsvoorzitter.

Van twee aanwezigen kreeg Van Praag een verontschuldiging, waarbij CED-directeur Marc Boele de bondsvoorzitter uitnodigde voor een gesprek om de kou uit de lucht te halen. ,,Hij wil halfjaarlijks een ontmoeting en dat vind ik een goed idee. Nee, van de Eredivisie heb ik niets gehoord. De heren zijn beledigd vanwege mijn interpretatie van het onderhoud, maar ik moet accepteren dat ik mag blijven als bondsvoorzitter met 21 onthoudingen. Jazeker ben ik daar ziek van.”

Desondanks besloot Van Praag gisteravond laat toch toenadering te zoeken tot de ECV. ,,Niets is groter dan het belang van de KNVB en ik heb het voorstel gedaan aan de Eredivisieclubs om ook halfjaarlijks met hen om tafel te gaan zitten. Ik wacht het antwoord af. Intussen heb ik van enkele aanwezige directeuren opnieuw gehoord dat zij het gesprek anders hebben ervaren dan ik. Vandaar nodig ik die tien man uit om dit onderlinge misverstand samen uit de wereld te helpen.”