Nieuws/Sport
1249162
Sport

Nederlands elftal tankt vertrouwen in Boekarest: 0-3

Dikke zege Oranje bezorgt Advocaat record

Oranje viert feest

Oranje viert feest

Het Nederlands elftal heeft het aanstaande vertrek van bondscoach Dick Advocaat glans gegeven met een overtuigende zege in Boekarest. De ploeg maakte een goede indruk in en tegen Roemenië: 0-3.

Oranje viert feest

Oranje viert feest

Het duel stond vooraf vooral in het teken van het record dat Advocaat kon grijpen. Bij een overwinning (in dat geval zijn 37ste) op de Roemenen zou de vertrekkende bondscoach het winstrecord overnemen van Bob Glendenning. In zijn laatste duel als Oranje-bondscoach voerde Advocaat vier wijzigingen door in zijn elftal. Joël Veltman, Matthijs de Ligt, Davy Pröpper en Steven Berghuis hadden een basisplaats.

Net als in de wedstrijd tegen Schotland (0-1) was Memphis Depay de beste man aan Oranje-zijde. De aanvaller van Olympique Lyon was bedrijvig en moeilijk van de bal te zetten. Depay stond na zeventien minuten ook aan de basis van de eerste mogelijkheid. Zijn voorzet vond de meegelopen Pröpper, wiens schot echter werd gekeerd door doelman Costel Pantilimon. 

Steven Berghuis was met drie assists belangrijk voor Oranje

Steven Berghuis was met drie assists belangrijk voor Oranje

Oranje kwam in tegenstelling tot de wedstrijd tegen Schotland regelmatig tot enkele vlot lopende aanvallen, maar beloonde zich pas kort na rust. Na een goede actie langs de zijlijn vond de van richting veranderde voorzet van Berghuis precies het hoofd van Depay: 0-1. Voor de aanvaller was het zijn derde opeenvolgende interland waarin hij wist te scoren.

Na tien minuten in de tweede helft werd het ook 0-2 voor de ploeg van Advocaat. Berghuis vond ditmaal Ryan Babel, die zich goed had vrijgelopen en eenvoudig kon afdrukken. De speler van Besiktas was voor rust ook al dicht bij een doelpunt, maar vond toen nog Pantilimon op zijn weg. Tien minuten voor tijd prikte Oranje er nog een doelpunt bij. Luuk de Jong kreeg de bal na een vrije trap - van opnieuw Berghuis - ietwat gelukkig op zijn hoofd. Pantilimon had echter geen schijn van kans: 0-3.

Record

Kort daarna mocht Ajacied Donny van de Beek zijn officiële debuut maken in het Nederlands elftal. De Jong verzuimde kort voor tijd vrij voor Pantilimon om er ook nog een vierde treffer aan toe te voegen. Met de ruime zege heeft Advocaat echter gekregen waar hij vooraf op hoopte: De Kleine Generaal neemt bij zijn afscheidsduel het stokoude record van Glendenning over. Voor Oranje was het de laatste wedstrijd van het kalenderjaar. De KNVB kan zich de komende tijd richten op het vinden van een nieuwe bondscoach.