Sport

'Clasie liet zich niet wegsturen bij Feyenoord'

Door Van onze Telesportredactie

Cor Adriaanse op het trainingsveld met Ulrich van Gobbel.

Cor Adriaanse op het trainingsveld met Ulrich van Gobbel.

René Bouwman

In bijna een kwart eeuw heeft Cor Adriaanse veel talent voorbij zien komen.

Cor Adriaanse op het trainingsveld met Ulrich van Gobbel.

Cor Adriaanse op het trainingsveld met Ulrich van Gobbel.

René Bouwman

Onderweg naar de top vallen er veel af, de besten blijven over. Zo hoort het ook, vindt de jeugdtrainer van Feyenoord. Het heeft de club in de laatste tien jaar aan bijna 100 miljoen euro (zie graphic) aan transfers van zelf opgeleide spelers geholpen.

"Als we terugkijken heeft Feyenoord het vaak wel bij het rechte eind gehad. Wie afviel zagen we zelden nog in de top terugkeren. Vincent Janssen is hier weggegaan, maar was op dat moment niet klaar”, zegt de opleider.

'Brood mee voor de jongens'

Hij vindt het mooi als talent zelf aangeeft de strijd te willen aangaan. "Jordy Clasie moest volgens sommigen weg hier, maar die zei gewoon: ik laat me niet wegsturen. Prachtig dat hij gewoon aanvoerder van Feyenoord 1 is geworden en het Nederlands elftal haalde.”

Jordy Clasie speelt tegenwoordig bij Club Brugge.

Jordy Clasie speelt tegenwoordig bij Club Brugge.

Hollandse Hoogte

De lastige jongens moet je ook niet te vroeg wegsturen, vindt Adriaanse. "Ze komen steeds vaker uit gebroken gezinnen en hebben een straatmentaliteit. Voor sommigen nam ik als trainer van huis uit boterhammen mee, omdat ze thuis geen ontbijt hadden gehad.”

Een tweede thuis

Feyenoord is voor veel talenten hun tweede huis. Adriaanse: "De jeugd komt hier een uur voor een training binnen. Dan krijgen ze een bal en mogen ze voetballen. Na een wedstrijd gaan ze wéér voetballen. Een kind wordt niet kapotgemaakt. Op straat voetbalden ze vroeger uren en niemand zei dat ze na veertig minuten over de grens waren…”

Hij lacht als hij het voorbeeld van Lutsharel Geertruida noemt. Centrale verdediger bij Feyenoord onder 19 en deel uitmakend van de selectie van het eerste elftal. „Die komt van de Vuurplaat hier in Rotterdam-Zuid. Die loopt ’s avonds nog altijd op een pleintje te ballen. Moet ik zeggen, dat mag niet? Dat zijn liefhebbers."

Neem aan de hand van een reportage met Cor Adriaanse, die woensdag in De Telegraaf/Telesport staat, een exclusieve inkijk in de Feyenoord-opleiding. 

 

Lees meer over