Sport/Autosport
1250135500
Autosport

Oud-coureur denkt dat ervaring doorslag gaat geven in voordeel van Brit

Nico Rosberg heeft tip voor Max Verstappen: ’Dán vol in de aanval bij Lewis Hamilton’

Max Verstappen met Lewis Hamilton

Max Verstappen met Lewis Hamilton

BERLIJN - Nico Rosberg denkt dat de ervaring van Lewis Hamilton de doorslag gaat geven in de strijd om de wereldtitel in de Formule 1. De 36-jarige Brit is zevenvoudig wereldkampioen, terwijl Verstappen (24) dicht bij zijn eerste titel is.

Max Verstappen met Lewis Hamilton

Max Verstappen met Lewis Hamilton

„Vanuit emotie zeg ik Lewis”, aldus Rosberg, die in 2016 zelf wereldkampioen werd bij Mercedes, tegenover RedaktionsNetzwerk Deutschland. De oud-coureur, 36 jaar oud inmiddels, beëindigde daarna zijn loopbaan.

„Het is zeker niet makkelijk voor Max, want het is de eerste keer dat hij in zo’n situatie zit. En dan is hij ook nog met de meest succesvolle Formule 1-coureur aller tijden in een strijd verwikkeld. Wat dat betreft verdient hij nu al het grootste respect.”

Nico Rosberg

Nico Rosberg

Vol in de aanval

Verstappen (Red Bull) zag zijn voorsprong op Hamilton (Mercedes) de afgelopen weken slinken tot 8 punten. Er zijn nog twee races te gaan. „Je moet profiteren als Lewis zijn zwakke fases heeft, wanneer hij een beetje motivatie of zijn hoofd verliest. Dan moet je vol in de aanval”, zei Rosberg.

Zondag is de op één na laatste race in Saudi-Arabië. Een week later is de ontknoping in Abu Dhabi.

Gemotiveerder dan ooit

Mercedes-teambaas Toto Wolff blikt ook alvast vooruit op de race van komend weekeinde. „De laatste race was een foutloze van Lewis. De bolide doet het de laatste tijd uitstekend en is momenteel wellicht op z’n best dit seizoen.” Hij vervolgt: „Dat geeft ons vertrouwen richting de laatste races. We zijn gemotiveerder dan ooit en verwachten in de aanval te gaan.”

Om af te sluiten met woorden richting de overleden Sir Frank Williams. „Hij zal bij ons zijn in gedachten dit weekeinde en we gaan onze best doen om zijn racespirit te evenaren.”

Verstappen (Red Bull) heeft door twee opeenvolgende overwinningen van Hamilton zijn voorsprong in het wereldkampioenschap zien slinken. De Nederlander heeft nu nog maar 8 punten voorsprong op de Britse routinier, met de races in Djedda en Abu Dhabi nog te gaan. In het WK voor constructeurs heeft Mercedes een voorsprong van 5 punten op Red Bull.

Veerkracht

Het circuit in Djedda is ruim 6 kilometer lang met weliswaar 27 bochten, maar een verwachte gemiddelde snelheid van 252 kilometer per uur. Alleen het circuit van Monza is sneller. „Onze coureurs zijn hier bereid om tot het uiterste te gaan”, zei Wolff over Hamilton en de Fin Valtteri Bottas. „We zijn allemaal verheugd dat we in deze fase van het seizoen nog steeds in de strijd zijn. Dat is een voorrecht en een bewijs van onze veerkracht als je bekijkt waar we aan het begin van de zomer stonden. De twee kampioenschappen zijn nog volledig open en onze missie is duidelijk.”

Als Verstappen zondag in Saudi-Arabië de race wint én de snelste ronde rijdt, goed voor 26 punten, is hij wereldkampioen als Hamilton niet verder komt dan de zesde plaats (8 punten). Wanneer de Brit buiten de punten eindigt, heeft Verstappen aan de tweede plek genoeg om de titel te pakken. De kans is echter groot dat de wereldtitelstrijd pas wordt beslist in de laatste race van het seizoen in Abu Dhabi, op 12 december.

Wie wordt er wereldkampioen? Dat bespreken voormalig coureur Christijan Albers en verslaggever Erik van Haren in een nieuwe aflevering van de Formule 1-podcast: