Sport/Wielrennen
1250374514
Wielrennen

’MvdP’ hoopt stiekem op regen zondag

Mathieu van der Poel: ’Of ik Parijs-Roubaix kan winnen? Waarom niet?’

De verkennende Mathieu van der Poel knalt over de natte kasseien.

De verkennende Mathieu van der Poel knalt over de natte kasseien.

ROUBAIX - Mathieu van der Poel verkende donderdag een aantal kasseistroken van Parijs-Roubaix, de wielerklassieker die hij zondag voor het eerst rijdt. „Of ik kan winnen? Dat denk ik wel”, vertelde hij tijdens een digitaal persmoment.

De verkennende Mathieu van der Poel knalt over de natte kasseien.

De verkennende Mathieu van der Poel knalt over de natte kasseien.

Van der Poel hoopt dat de weersvoorspellingen uitkomen. Het belooft slecht weer te worden in Noord-Frankrijk. „Het lijkt me wel ’cool’, een Parijs-Roubaix in de regen.”

Donderdag lagen de steentjes er droog bij. Van der Poel en zijn ploeggenoten van Alpecin-Fenix verkenden de eerste stroken van „de Hel”, tot en met het Bos van Wallers. „Slechts op één strook was het een beetje modderig en glad, maar verder viel het mee. Dus ik weet nog niet hoe het is om over gladde kasseien te fietsen. Dat zullen we zondag dan wel zien. Ik kan me inderdaad voorstellen dat het gevaarlijker is als het nat is.”

Nooit volledige controle

De meeste renners zullen er niet bepaald naar uitkijken, een regenachtige klassieker bij lage temperaturen ook. „Ik begrijp het als ze zeggen dat het gevaarlijk is en er meer kans is op valpartijen, maar ik heb er wel zin in. Je moet gewoon nog iets meer oppassen dan wanneer het er droog bijligt. Het is al technisch fietsen bij droog weer, het zal nog moeilijker worden in natte omstandigheden.”

Hij is in het voordeel als ervaren veldrijder. „Maar als je in een peloton rijdt, heb je vaak niet in de hand wat anderen voor jou doen. Het wordt zaak om op te letten, goed vooraan te koersen en zoveel mogelijk uit de problemen te blijven. Maar je kan in Parijs-Roubaix nooit de volledige controle hebben.”

Van der Poel moest na een val in de olympische mountainbikerace lang rust houden vanwege een rugblessure. Met slechts drie wedstrijden in de benen nam hij zondag deel aan de wereldtitelstrijd, waarin hij als achtste finishte. „Die rugproblemen zijn nog niet verdwenen, maar het hindert me niet tijdens een koers. Ik hoop dat het WK me nog dat tikkeltje extra gegeven heeft. Ik wist dat het moeilijk ging zijn om de topvorm te pakken hebben op het WK zelf, maar met deze wedstrijd in de benen hoop ik wel sterker te zijn in ’Roubaix’. Of ik mee kan doen om de winst? Ja, ik denk het wel. Waarom niet? In zo’n wedstrijd is veel mogelijk. Het zou mooi zijn om het seizoen goed af te sluiten, maar ik weet ook dat het moeilijk is om daar te winnen.”

Van Aert verwacht gevaarlijke editie

Ook Wout van Aert verkende donderdag de kasseien van Parijs-Roubaix. De kopman van Jumbo-Visma verwacht een regenachtige en daardoor gevaarlijke koers.

„Het was een nuttige verkenning”, zei Van Aert. „Het is belangrijk om het materiaal te testen. We weten nu wat we kunnen verwachten en wat we moeten doen.” Vorig jaar werd de wedstrijd vanwege de pandemie afgelast, in april van dit jaar nog eens uitgesteld. „Eindelijk kunnen we deze wedstrijd nu rijden”, aldus de Belgische kampioen. „Parijs-Roubaix is een van de mooiste klassiekers en ik ben heel gemotiveerd voor zondag. We starten met een sterke ploeg.”

Van Aert heeft niet het gevoel dat hij in Roubaix iets moet rechtzetten na zijn teleurstellende WK. „Ik zit zonder revanchegevoelens. De vorm was er wel, maar ik schoot net te kort in de finale. Zondag hoop ik de goede benen terug te hebben. Ik hoop uiteraard gewoon op een goede prestatie.”