Sport/Wielrennen
1252035
Wielrennen

Sky komt met schrik vrij

Bradley Wiggins reed van 2010 tot 2015 voor Sky.

Bradley Wiggins reed van 2010 tot 2015 voor Sky.

Team Sky wordt niet vervolgd voor het verdachte pakketje dat in 2011 tijdens het Critérium du Dauphiné bij de ploeg in Frankrijk werd afgeleverd. 

Bradley Wiggins reed van 2010 tot 2015 voor Sky.

Bradley Wiggins reed van 2010 tot 2015 voor Sky.

Het UKAD, de Britse antidopingautoriteit, meldt woensdag dat er 'geen aanklacht komt'. "Dit blijft zo, tenzij er in de toekomst nieuwe feiten boven water komen." 

Het onderzoek was zeer uitdagend aangezien er amper medische gegevens waren, zo stelde het UKAD. "Laat dit een herinnering zijn voor iedereen in de sport dat het medische programma systematisch dient te worden opgevolgd", waarschuwde het bureau. 

In totaal werden 37 personen geïnterviewd, voornamelijk werknemers en renners van de Britse wielerbond en Team Sky. 

Ondanks het ontbreken van harde bewijzen, blijft het verhaal rond het mysterieuze pakketje dat bestemd was voor de zieke Bradley Wiggins de gemoederen bezighouden. Teambaas David Brailsford van Sky ontkende aanvankelijk dat er een middel was bezorgd, maar kwam daar later op terug. 

Brailsford stelde dat er flumicil was afgeleverd, een middel tegen verstopte luchtwegen dat niet op de dopinglijst staat. Opvallend feit is echter dat Sky iemand voor 700 euro en vier dagen liet reizen om het pakketje in Frankrijk te krijgen, terwijl het middel in dat land in elke apotheek voor ongeveer 8 euro te verkrijgen is. 

Als klap op de vuurpijl verdween de laptop van Richard Freeman. De ploegdokter zou alle gegevens op zijn computer moeten hebben staan, maar die zou zijn gesloten tijdens een vakantie in Griekenland. De bestanden waren niet online opgeslagen, omdat Freeman niet wist hoe dat moest.