Nieuws/Sport
1253793461
Sport

Bashir Abdi wint marathon Rotterdam in Europees record

Bashir Abdi.

Bashir Abdi.

Rotterdam - De marathon van Rotterdam is gewonnen door de Belg Bashir Abdi. De winnaar van olympisch brons deed dat in een parkoers- en Europees record: 2.03.35. Hij kwam na een solo van zes kilometer als eerste over de streep.

Bashir Abdi.

Bashir Abdi.

De 32-jarige Abdi verbeterde de oude Europese recordtijd van 2.04.16, die de Turk Kaan Kigen Özbilen in 2015 in Valencia liep.

De winnende tijd lag ook onder de 2.03.39, waarin de Ethiopiër Tamirat Tola vorige week de marathon van Amsterdam won. Zo is de Maasstad in bezit gekomen van de snelste marathon ooit gelopen op Nederlandse bodem.

De Keniaan Marius Kipserem, in 2019 winnaar van de marathon in Rotterdam, arriveerde als tweede in 2.04.04 officieus en dook ook onder het oude parcoursrecord van 2.04.11.

Abdi is de eerste Europese winnaar van de marathon na de Spanjaard Fabian Roncero in 1999. Hij is na Vincent Rousseau in 1994 de tweede Belgische winnaar van de hardloopklassieker in Rotterdam. De Belg is goed bevriend met de Nederlandse recordhouder Abdi Nageeye, die eveneens van Somalische afkomst is. Tijdens de olympische marathon afgelopen zomer in Sapporo liep Nageeye naar het zilver en zweepte hij Abdi in de laatste kilometer op ook voor het podium te gaan. De beelden maakten veel indruk.

In Rotterdam was het tempo vanaf de start strak en hoog. Bij de doorkomsten lagen de tussentijden voortdurend ruim onder het parcoursrecord, dat Kipserem in 2019 had gevestigd. De 33-jarige Keniaan versnelde onverwacht al vroeg, na 25 kilometer. Wolde en de Keniaan Emmanuel Saina volgden even, maar bij een volgende tempoversnelling kwam de titelverdediger alleen aan kop te lopen.

Na 30 kilometer werd duidelijk dat Kipserem het in zijn eentje niet ging volhouden. Abdi sloot na 32,5 kilometer weer aan en ook Wolde keerde terug voorin. Het trio bleef enkele kilometers bij elkaar, maar op 6 kilometer van de meet trok Abdi door en loste hij Kipserem en Wolde. In soepele tred nam de Belg steeds verder afstand en kon hij zich in de laatste kilometer baden in het applaus van de vele duizenden toeschouwers langs de kant.

Thuisvoordeel

„Voor mij is dit mijn thuiswedstrijd en ik heb volop geprofiteerd van het thuisvoordeel”, zei de 32-jarige Abdi na zijn sterke zege.

„Ik ging een paar keer in de wedstrijd dood, maar telkens weer schreeuwden mensen langs de kant mijn naam. Dat was zo motiverend, ik kreeg er kippenvel van”, aldus de Belg, die elf weken geleden naar het brons liep in de olympische marathon. Hij liet zich daar, in het Japanse Sapporo, opzwepen door zijn Nederlandse trainingsmaatje Abdi Nageeye, die het zilver veroverde.

„Ik had liever wat langer de tijd gehad voor deze marathon, maar het kon niet anders. In Rotterdam is mijn carrière op de marathon begonnen en ik wilde heel graag dat Europees record in handen krijgen. De conditie bleek goed, mijn lichaam is gezond en ik heb er goed aan gedaan mij in alle rust voor te bereiden in de Franse Pyreneeën”, zei de Belg.

Abdi moest tijdens de race toezien dat de Keniaan Marius Kipserem na 25 kilometer al versnelde en ervandoor ging. „Dat was een beetje overmoedig, dat bleek wel. Ik had het niet eens in de gaten, want ik was op dat moment druk bezig met het aanpakken van mijn drinkbidon. Ineens was er dat gaatje, maar ik wist ook dat ik niet moest forceren. Ik ben heel verstandig teruggekomen in de race en koos na 36 kilometer het juiste moment voor mijn versnelling. De omstandigheden waren ook in mijn voordeel, ik denk dat het ideaal weer was voor de marathon.”

Roy Hoornweg

Roy Hoornweg voltooide de marathon van Rotterdam als beste Nederlander in 2.16.38. Die tijd lag boven zijn beoogde eindtijd van 2.13, maar de 32-jarige Papendrechter was blij met het resultaat. „Als jongetje stond ik hier altijd langs kant te kijken en wilde ik al marathonloper worden. Ik heb er mijn hele leven naar uitgekeken in Rotterdam aan de marathon mee te doen en dat is eindelijk gebeurd”, zei hij na afloop bij de NOS.

„Het was heel emotioneel, het overviel me een beetje”, zei de atleet, die vooral bekend is van de baan als gangmaker. Hij hielp bijvoorbeeld de Oegandees Joshua Cheptegei bij diens geslaagde wereldrecordpoging vorig jaar op de 10.000 meter. „Al die mensen aan de Coolsingel, dat is zo kicken. Na 37 kilometer was ik bang dat ik moest opgeven, mijn tempo stokte. Als ik de Coolsingel maar haal, dan is alle vergeten, hield ik mezelf voor.”

De Keniaanse Stella Barsosio was de snelste vrouw. Ze finishte in 2.22.08 en bleef daarmee ruim boven het parcoursrecord van 2.18.58, dat de Ethiopische Tiki Gelana in 2012 liep. Tirza van der Wolf was de beste Nederlandse in een tijd van 2.34.52.