Sport/Schaatsen
1254082874
Schaatsen

Leerdam, Nuis en Bergsma pakken NK-titels

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

HEERENVEEN - Jutta Leerdam is voor het vierde jaar op rij Nederlands kampioen op de 1000 meter geworden. De 24-jarige schaatsster van Jumbo-Visma was met 1.13,58 een klasse apart bij de NK afstanden in Thialf. Antoinette Rijpma-De Jong werd tweede in 1.14,86, haar zus Michelle de Jong pakte met 1.14,96 het brons.

Jutta Leerdam

Jutta Leerdam

De top 3 van de NK afstanden mag ook van start op de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart worden verreden in Heerenveen.

Leerdam is dit seizoen nog altijd ongeslagen op de 1000 meter. Ze was al negen keer eerder de beste op de kilometer, waarvan vier keer in de wereldbeker. Ook won ze de 1000 meters op de NK en EK sprint.

Leerdam had niet gelijk door dat ze in haar rit na de eerste kruising kort contact maakte met tegenstander Isabel Grevelt. „Nu ik eraan terugdenk was er wel iets, maar ik had er niet echt last van. Ik heb gewoon mijn eigen bocht kunnen rijden”, zei de schaatsster van Jumbo-Visma bij de NOS.

De jury bekeek de beelden, maar Leerdam werd uitgeroepen tot winnaar. Grevelt kon na nog een misslag geen rol van betekenis meer spelen en werd elfde in 1.16,83. Femke Kok, een dag eerder winnares op de 500 meter, bleef met de vierde plaats met 1.15,03 net buiten het podium en greep naast een WK-ticket.

Leerdam was vrijdag tevreden geweest met haar race op de 1500 meter waarop ze brons pakte, maar na het zilver op de 500 meter van zaterdag was ze dat minder. „Die 1500 meter viel echt mee, ik zat heel dicht bij het goud. Zaterdag was het zonde dat ik die titel liet liggen. Het kwam er niet uit. Vandaag was prima, ik voel me thuis op deze afstand.”

Nuis wint op NK 1000 meter voor Otterspeer en Krol

Kjeld Nuis heeft bij de NK afstanden voor de zesde keer de Nederlandse titel op de 1000 meter veroverd. De 33-jarige Zuid-Hollander van Reggeborgh was met 1.08,04 een fractie van een seconde sneller dan Hein Otterspeer en Thomas Krol. De top 3 van de 1000 meter op de NK afstanden plaatst zich voor de WK afstanden, die van 2 tot en met 5 maart worden verreden in Thialf.

Otterspeer bleef olympisch kampioen Krol in een rechtstreeks duel voor met 1.08,08. Krol finishte in 1.08,37. Nuis was in daarna in de rit tegen ploeggenoot Janno Botman vier honderdsten van een seconde sneller dan Otterspeer. Merijn Scheperkamp kon in de laatste rit niet aan de tijden van de top 3 komen.

Titelverdediger Kai Verbij deed niet mee aan de NK. De 28-jarige schaatser van Jumbo-Visma meldde zich woensdag af met een liesblessure en zette een punt achter zijn seizoen. Verbij verdedigt zodoende op de WK ook niet zijn wereldtitel op de 1000 meter.

Bergsma pakt Nederlandse titel op massastart

Jorrit Bergsma heeft de titel gepakt op het NK massastart. De schaatser van Jumbo-Visma kwam met een kleine voorsprong over de finish voor ploeggenoot Harm Visser. Het brons was voor titelverdediger Bart Hoolwerf.

De wedstrijd werd een strijd tussen de schaatsers van Jumbo-Visma en die van Reggeborgh van Hoolwerf. Bergsma ontsnapte met ploeggenoot Chris Huizinga met nog enkele ronden te gaan en hij en zijn ploeggenoten verdedigden die marge met succes.

„Deze had ik nog niet. Het is toch mooi om deze op de palmares bij te schrijven”, zei Bergsma bij de NOS.