Nieuws/Sport
1255011
Sport

'Ajax niet vies van buitenlands talent'

Kasper Dolberg, Deens talent van Ajax.

Kasper Dolberg, Deens talent van Ajax.

Ajax deinst er niet voor terug om jeugdspelers bij buitenlandse clubs weg te kopen. In de A1 (Ajax onder 19 jaar) spelen op dit moment ook talenten uit Oost-Europa. Het liefst leidt de club spelers op van de F-pupillen tot het eerste elftal. Toch draait de scouting van Ajax op alle fronten overuren. Europese topclubs kunnen van het ene op het andere moment topspelers wegkapen. Het gebeurt en er is financieel niets tegen te doen.

Kasper Dolberg, Deens talent van Ajax.

Kasper Dolberg, Deens talent van Ajax.

En Ajax wil voor elke positie een speler in de eigen jeugd achter de hand hebben. "Waar een gat valt, of als een lichting minder talentvol is, nemen we meer risico en investeren we wat geld", aldus Saïd Ouaali, hoofd jeugdopleiding van de Amsterdammers.

Het voorbeeld is het plotselinge verlies van de zeer talentvolle spits Daishawn Redan (16), die nu bij Chelsea speelt. Ouaali: „Je moet een spits hebben voor Ajax 1 voor de toekomst. Op dat moment ga je op zoek. Tegelijkertijd schromen we niet een speler te kopen voor een positie die al bezet is, als we een jeugdig toptalent ontdekken. Dan wachten we niet met handelen.”

Ajax biedt geen tonnen aan salaris aan eigen jeugdspelers die in beeld komen bij Engelse topclubs. „Wie blijft, kiest bewust voor zijn eigen ontwikkeling. Bijna alle spelers die als 16-jarigen vertrokken, zijn teruggekomen naar Nederland. Vervolgens spelen ze in het rechterrijtje en gaan ze clubhoppen. Als je Ajax op je cv hebt, is de kans groot dat je sowieso in de Eredivisie komt.”

Lees ook:

'Appie zal echt trots op mij zijn' 'Toptalenten Ajax in recordtijd naar het eerste' Maatwerk voor de beste talenten (premium)