Nieuws/Sport
1255180
Sport

'Toptalenten Ajax mogen in recordtijd naar het eerste'

Justin Kluivert

Justin Kluivert

De topdrie in Nederland moet leidend zijn als het gaat om opleiden. Vandaag een inkijk bij de jeugdopleiding van Ajax. De kenmerken van een top-opleiding. Misschien wel de beste ter wereld. 

Justin Kluivert

Justin Kluivert

Wij spraken met Saïd Ouaali, het verborgen gezicht achter het succes van Ajax Academy. 

Kort voor het interview had op De Toekomst een ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord onder 19 jaar plaats. De vonken vlogen er vanaf, zowel binnen als buiten de lijnen. Prima, vindt Ouaali, samen met de oud-profs die als specialisten werken. „Een talent kan niet vaak genoeg zulke partijen spelen.” De spelers die dat goed kunnen ’managen’, hoe jong ze ook zijn, worden eruit gepikt en krijgen maatwerk om in recordtijd richting het eerste elftal te gaan.

„Bij Matthijs de Ligt en Justin Kluivert zagen we dat al in het team onder 17 jaar. Dat zijn twee voorbeelden. Als een speler goed genoeg is, moet je niet wachten maar hem zo snel mogelijk nieuwe uitdagingen geven. We kiezen niet voor de veilige weg, maar durven risico’s te nemen met het talent. Met 17 jaar mag hij bij het eerste elftal gaan trainen. Talent past zich heel snel aan. Dat is het kenmerk van groot talent.”

Lees het volledige artikel in de PREMIUM-editie van De Telegraaf/Telesport.