Nieuws/Sport
1255244
Sport

Rusland blijft onder verscherpt doping-toezicht

De Russen blijven omstreden.

De Russen blijven omstreden.

SEOUL - De Russische antidopingautoriteit Rusada blijft onder verscherpt toezicht, omdat het land zich nog niet heeft geconformeerd aan de WADA-code. Het mondiale antidopingbureau WADA heeft deze aanbeveling van de onafhankelijke adviescommissie donderdag overgenomen tijdens een bijeenkomst in Seoul.

De Russen blijven omstreden.

De Russen blijven omstreden.

Het Russische antidopingbureau is geschorst sinds de publicatie van een WADA-rapport in 2015 waaruit bleek dat er een door de staat gestuurd dopingssysteem in het land is geweest dat systematisch alle antidopingregels heeft overtreden. De Russen hebben deze beschuldigingen altijd tegengesproken.

Landen en sportfederaties moeten zich conformeren aan de WADA-code om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet begin december nog een besluit nemen of Rusland mag meedoen aan de Winterspelen in Pyeongchang in februari.

Namens het organisatiecomité van de Winterspelen zei Nancy Park dat het nog voorbarig is conclusies te trekken uit het rapport van WADA. ,,Dit zegt nog niets over deelname van de Russen aan ons evenement. Het is een zeer gevoelig onderwerp waarover wij ons op dit moment niet uitspreken. Het woord is nu aan het IOC.''

Rusland onderschrijft de bevindingen van WADA niet. ,,Dit heeft een politieke lading'', zei Pavel Kolobkov, de minister van Sport. Volgens hem heeft zijn land wel aan alle voorwaarden voldaan om onder het toezicht van WADA uit te komen.

De beslissing over Russische deelname aan de Winterspelen valt begin december op een congres van het IOC.