Sport/EK voetbal
1256768348
EK voetbal

Er mogen 4000 supporters extra aanwezig zijn bij de wedstrijden

Meer fans welkom bij EK-duels in Johan Cruijff ArenA

In totaal mogen 16.000 fans aanwezig zijn.

In totaal mogen 16.000 fans aanwezig zijn.

Tijdens het EK voetbal mogen bij wedstrijden in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam 16.000 toeschouwers per wedstrijd aanwezig zijn. Dat is 4000 meer dan eerst het plan was.

In totaal mogen 16.000 fans aanwezig zijn.

In totaal mogen 16.000 fans aanwezig zijn.

„De tribunes van de Johan Cruijff ArenA mogen bij de wedstrijden voor een derde worden gevuld met publiek. Die garantie heeft het kabinet in afstemming met de gemeente Amsterdam, de KNVB en de toernooiorganisatie vandaag afgegeven”, aldus de KNVB.

Twee maanden geleden werd bekend dat tenminste een kwart van het stadion gevuld mocht worden. Naar aanleiding van de resultaten van de verschillende Fieldlab-onderzoeken, de epidemiologische situatie in juni en de afname van de druk op de zorg, is de bezettingsgraad nu opgeschaald naar een derde.

De organisatie van het EK buigt zich nu over de beste verdeling van de nieuw vrijgekomen EK-kaarten in het stadion en de verspreiding ervan. „Het is fantastisch dat de coronasituatie steeds beter onder controle lijkt te zijn en er dus steeds meer mogelijk is”, aldus Gijs de Jong, de toernooidirecteur van EURO 2020.

„We zijn dan ook heel blij dat we nu nog meer fans gelukkig kunnen maken. Mooi dat deze opschaling op een veilige en verantwoorde manier kan. EURO 2020 in Amsterdam is net als het Eurovisie Songfestival in Rotterdam een iconisch evenement. Daar wil je gewoon zoveel mogelijk mensen bij hebben. Fans die Oranje na al die jaren eindelijk weer op een eindtoernooi kunnen zien spelen. Al met al is dit een fantastische steun in de rug voor iedereen met een oranje hart en zeker ook voor het Nederlands elftal.”

Alle bezoekers die bij de wedstrijden in Amsterdam aanwezig willen zijn, moeten voldoen aan de veiligheidsprotocollen en krijgen pas toegang op vertoon van een negatief coronatestresultaat.

Lawaai voor 50.000 man

Bondscoach Frank de Boer is verheugd met het nieuws. „Laatst speelden we al voor 5000 fans tegen Letland”, doelde De Boer op het thuisduel in de WK-kwalificatie in maart. „Dat lijkt misschien weinig in een groot stadion als de Johan Cruijff ArenA. Maar ze maakten lawaai voor 50.000 man. Dat zijn we ook gewend van onze fans.”

Ook middenvelder Marten de Roon reageerde blij. „Je voetbalt voor supporters. Daar doe je het allemaal voor. Het scheelt zeker als er veel fans van ons op de tribune zitten. Ik weet ook hoe dit is voor de fans. Ik heb Oranje ook aangemoedigd in een stadion of een overvol plein.”

Oranje speelt alle drie de groepswedstrijden in Amsterdam, tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni).