Sport/Voetbal
1258078091
Voetbal

Ihattaren kiest voor Oranje

Mohammed Ihattaren in het shirt van Oranje.

Mohammed Ihattaren in het shirt van Oranje.

PSV-speler Mohamed Ihattaren heeft zijn keuze gemaakt en stelt zich beschikbaar voor het Nederlands elftal. Hij verkiest daarmee het Oranje van bondscoach Ronald Koeman boven Marokko.

Mohammed Ihattaren in het shirt van Oranje.

Mohammed Ihattaren in het shirt van Oranje.

„Ik heb er lang over nagedacht en heb ook veel met mijn familie overlegd. Uiteindelijk zijn we tot de beslissing gekomen om voor het Nederlands elftal te kiezen”, aldus Ihattaren, die daarmee ook zijn dankbaarheid uit richting de nationale voetbalbond. „Ze hebben veel voor me gedaan in de vertegenwoordigende jeugdelftallen van de KNVB. Ik heb daar alles doorlopen en dat maakt het ook moeilijk om weg te gaan. Sinds Onder 14 speel ik al in het oranje en ik heb met Onder 17 nog het EK gewonnen. Het is mooi dat ik dat voort kan zetten.”

Ihattaren speelde in verschillende nationale jeugdelftallen van Nederland. De pas 17-jarige middenvelder kon nog voor Marokko kiezen omdat hij nog geen officiële interland voor het ’grote’ Nederlands elftal heeft gespeeld. Ihattaren twijfelde de afgelopen maanden over zijn keuze en stelde zijn beslissing uit omdat hij veel tijd wilde doorbrengen met zijn ernstige zieke vader, die onlangs is overleden.

Reactie Koeman

Bondscoach Ronald Koeman is blij met de beslissing van Ihattaren. „Mo is een hele jonge speler die een geweldige ontwikkeling doormaakt en inmiddels vast in PSV 1 speelt. Dit soort talenten wil je behouden voor het Nederlandse voetbal en gelukkig heeft hij de keuze voor Oranje gemaakt.”

Bondscoach Ronald Koeman (l) samen met Mohamed Ihattaren.

Bondscoach Ronald Koeman (l) samen met Mohamed Ihattaren.

Ihattaren maakt overigens nog geen deel uit van de voorlopige selectie van Oranje voor de komende EK-kwalificatieduel tegen Noord-Ierland en Estland. Bondscoach Koeman laat nog in het midden wanneer hij het grote talent van PSV wel selecteert en wat de mogelijke rol van de PSV’er binnen het Nederlands elftal wordt. „Ik kan niemand iets beloven, maar als je hem ziet, dan komt dat wel goed. Zijn keuze is in ieder geval een mooi signaal naar andere spelers die voor dezelfde keuze komen te staan. Dit is echt belangrijk voor het Nederlandse voetbal.”

De kans is overigens wel groot dat Ihattaren snel aan de selectie van Oranje wordt toegevoegd, zo stelde Koeman zondagochtend bij Fox Sports. „Na het weekeinde hebben we weer contact”, zei Koeman. „Hij wilde de afgelopen periode bij zijn vader zijn. Ik wil weten hoe hij er nu naar kijkt. Als hij zegt dat hij nog rust nodig heeft om alles te verwerken nodig ik hem voor de interlands in maart uit. Anders is er een mogelijkheid dat hij er nu bijkomt.” Koeman maakt vrijdag zijn definitieve selectie voor de interlands tegen Noord-Ierland (16 november) en Estland (19 november) bekend.

De in Nederland geboren Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Oussama Idrissi kozen de afgelopen jaren voor een interlandcarrière bij Marokko. Sergiño Dest, geboren en getogen in Almere, liet afgelopen week weten dat hij voor de Verenigde Staten blijft uitkomen.

</script