Sport/Wielrennen
125827
Wielrennen

Lavreysen pakt zilver bij WK-debuut op sprint

Harrie Lavreysen (r) in strijd met Denis Dmitrijev.

Harrie Lavreysen (r) in strijd met Denis Dmitrijev.

HONGKONG - Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zijn debuut op een WK zaterdag in Hongkong bekroond met zilver op de sprint. In de finale van het koningsnummer moest de voormalig BMX'er uit Luyksgestel het in twee heats afleggen tegen de Rus Denis Dmitrijev. De pas twintigjarige Lavreysen had op de openingsdag op de teamsprint ook al zilver veroverd.

Harrie Lavreysen (r) in strijd met Denis Dmitrijev.

Harrie Lavreysen (r) in strijd met Denis Dmitrijev.

In de finale van het koningsnummer moest de voormalig BMX'er uit Luyksgestel het in twee heats afleggen tegen de Rus Denis Dmitrijev. De pas twintigjarige Lavreysen had op de openingsdag op de teamsprint ook al zilver veroverd. Het brons ging, eveneens in twee heats, naar de Nieuw-Zeelander Ethan Mitchell. Hij versloeg de Brit Ryan Owens.

Zenuwachtig

"Echt zenuwachtig was ik niet voor de finale", zei Lavreysen bij de NOS. "Denis is gewoon heel sterk, dus ik probeerde hem zo gek mogelijk te maken. Dat is helaas niet gelukt." Ondanks een fout in de finale van de teamsprint - hij schoot bij de start uit zijn pedaal - fietste Lavreysen onbevangen de sprint. "Ik was al heel blij dat ik de sprint mocht rijden. En dan weer zilver. Heel vet!"

Lavreysen stopte in 2015 met het BMX'en omdat hij te veel geplaagd werd door schouderblessures. Net als bijvoorbeeld Willy Kanis en Elis Ligtlee maakte hij de overstap naar de baan. De Spelen van Rio kwamen nog te vroeg voor de Brabander, maar bij de WK in Hongkong toonde hij zich een meer dan volwaardig lid van de selectie van vertrekkend bondscoach René Wolff.

Op de teamsprint kwam Lavreysen woensdag al twee keer in actie. In de finale schoot hij bij de start uit zijn pedaal, herstelde zich wel, maar kon niet voorkomen dat Nieuw-Zeeland er met het goud vandoor ging.

Theo Bos

In het sprinttoernooi begon hij vrijdag met de zesde tijd (9,832 seconden, een persoonlijk record) in de kwalificaties. Dmitrijev, de nummer drie van de Spelen in Rio, was daar al de snelste. Lavreysen versloeg daarna de Hongaar Sandor Szalontay en de Surinamer Jair Tjon En Fa. Zaterdag zette hij zijn zegereeks voort met overwinningen op de Nieuw-Zeelander Edward Dawkins en op Owens.

Dmitrijev voorkwam dat Lavreysen al op twintigjarige leeftijd de opvolger werd van Theo Bos, die in 2007 zijn laatste van drie wereldtitels behaalde. Hij werd wel de jongste medaillewinnaar op de sprint in 23 jaar.

Omnium

Roy Eefting is in Hongkong als vijfde geëindigd op het omnium.