Nieuws/Sport
1259666
Sport

Oud-Ajax-voorzitter Jaakke baas Eredivisie NV

John Jaakke

John Jaakke

ZEIST - John Jaakke is vanaf vrijdag de nieuwe voorzitter van de Eredivisie CV, de vereniging die de belangen behartigt voor de achttien clubs in de hoogste klasse van het betaalde voetbal. De oud-preses van Ajax gaat leiding geven aan de raad van commissarissen, bestaande uit directielid Peter Fossen van PSV en algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ.

John Jaakke

John Jaakke

Fossen en Eenhoorn hebben Jaakke voorgedragen. ,,Wij hebben een zorgvuldig proces doorlopen en dat uitgebreid aan de clubs toegelicht. In John hebben wij een ervaren bestuurder en toezichthouder gevonden die de voetbalwereld kent'', laat het tweetal weten. Jacco Swart en Alex Tielbeke blijven de directie van de Eredivisie NV vormen.

,,Dank aan de clubs dat ik gekozen ben als onafhankelijk voorzitter van de raad van commissarissen van de Eredivisie NV en voor het vertrouwen dat ik van hen gekregen heb'', reageerde Jaakke op zijn benoeming. ,,Vanuit mijn rol zal ik me er samen met mijn collega’s in de rvc, de clubs en de directie van de Eredivisie NV voor inzetten het betaald voetbal en de grootste competitie van het land verder te versterken voor alle clubs en alle fans.”

Jaakke was tussen 2003 en 2008 voorzitter van Ajax. Op verzoek van de KNVB bracht hij dit jaar samen met Niek Jan van Kesteren een adviesrapport uit over de bestuursstructuur en besluitvormingsprocessen bij de KNVB en in het betaald voetbal. Ook was hij lid van de selectiecommissie voor de nieuwe raad van commissarissen van de KNVB betaald voetbal. Hij werkte als advocaat en adviseert momenteel op het gebied van governance en conflictbemiddeling. Ook vervult hij nog verschillende commissariaten.