Nieuws/Sport
1259921
Sport

Boete voor homofobe leuzen voetbalfans geschrapt

caption

caption

ZÜRICH - De Mexicaanse voetbalbond FMF hoeft toch niet te betalen voor de leuzen die fans van de nationale voetbalploeg riepen in WK-kwalificatieduels met El Salvador en Canada.

caption

caption

De aanhangers begeleidden de uittrappen van de doelmannen van de tegenpartij met het woord puto, een Spaanstalige belediging voor homoseksuele mannen. Wereldvoetbalbond FIFA legde de Mexicanen boetes op van bij elkaar 30.000 euro. Sporttribunaal CAS stelde de Mexicaanse bond bij een beroepszaak in het gelijk.

Volgens het CAS waren de leuzen eerder beledigend dan discriminerend. Het verving de boetes door een waarschuwing. Volgens het CAS was het ,,niet de intentie van de Mexicaanse fans een specifiek persoon aan te vallen of te discrimineren.''

Het tribunaal voegde daar wel aan toe dat de leuzen als discriminerend kunnen worden uitgelegd en niet in een stadion thuishoren. Omdat de FIFA eerder niet ingreep heeft de FMF kunnen denken dat de leuzen niet tegen de regels waren. Het CAS stelt dat het in de toekomst wel zwaardere sancties zal aanvaarden.