Sport/Wielrennen
1259976522
Wielrennen

Ellen van Dijk soleert naar Europese titel

Ellen van Dijk.

Ellen van Dijk.

Trento - Ellen van Dijk heeft op imponerende wijze de Europese titel wielrennen veroverd. Na 107,2 kilometer kwam ze solo over de streep.

Ellen van Dijk.

Ellen van Dijk.

Halverwege koers reed Van Dijk weg met Romy Kasper, Soraya Paladin en Katrine Aalerud. De Nederlandse deelde goed in en ging anderhalve ronde voor het einde solo in de aanval op het moment dat de voorsprong nog zo’n dertig tellen bedroeg.

Daarachter ontstond een elitegroep, waar Demi Vollering en Annemiek van Vleuten de grote stoorzenders waren. Hierdoor liep de voorsprong van Van Dijk weer op tot bijna een minuut. Tijdens de laatste ronde werd het gat op de klim wel flink verkleind. Door de aanwezigheid van haar twee landgenoten bleef Van Dijk echter voorop en greep ze het goud.

Daarmee nam Van Dijk revanche voor afgelopen donderdag. Toen werd ze nog afgetroefd door de Zwitserse Marlen Reusser, die Europees kampioen tijdrijden werd. Het was pas de eerste keer dat Nederland die titel niet greep.

Achter Van Dijk ging het bij de Nederlanders wel mis in de strijd om het brons en zilver. Van Vleuten schoot uit haar klikpedaal, terwijl Vollering te ver van achteren zat. De Duitse Liane Lippert werd tweede en Rasa Leleivyté uit Litouwen completeerde het podium.