Sport/Tennis
1265518096
Tennis

Danielle Collins ook naar halve finale

Primeur voor Iga Swiatek op Australian Open

Iga Swiatek juicht na haar gewonnen kwartfinale-partij.

Iga Swiatek juicht na haar gewonnen kwartfinale-partij.

Tennisster Iga Swiatek heeft voor het eerst in haar carrière de laatste vier van de Australian Open bereikt. De 20-jarige Poolse, als zevende geplaatst in Melbourne, versloeg na een lange driesetter Kaia Kanepi uit Estland met 4-6 7-6 (2) 6-3.

Iga Swiatek juicht na haar gewonnen kwartfinale-partij.

Iga Swiatek juicht na haar gewonnen kwartfinale-partij.

Swiatek, winnares van de uitgestelde editie van Roland Garros in 2020, was op het grandslamtoernooi van Melbourne nog niet verder gekomen dan de vierde ronde. Tegen de 36-jarige Kanepi kwam de Poolse in de eerste set op achterstand na een break op 3-3 en ze kon dat niet meer rechttrekken. In de tweede set liep Swiatek uit naar 4-1, maar ze gaf die voorsprong toch weer uit handen. Met een goede tiebreak trok ze de stand in sets gelijk.

In de derde set was de Poolse duidelijk sterker, maar gaf ze een snelle break door veel afzwaaiers toch weer uit handen. Swiatek liep uit naar 5-2 en mocht na bijna drie uur serveren voor de wedstrijd. Ze verloor de game echter mede door twee dubbele fouten. Op de opslagbeurt van Kanepi, de nummer 115 van de wereld, kreeg Swiatek alsnog drie matchpoints. Ze benutte de tweede na een lange rally.

„Ik had negen breakpoints in de eerste set, waardoor ik dacht dat ik mijn kansen had gemist. Ik baalde daar erg van en moest me concentreren op het volgende punt. Precies dat heb ik in de tweede set gedaan”, zei Swiatek.

In de halve finale neemt Swiatek het op tegen Danielle Collins. De Amerikaanse klopte eerder woensdag Alizé Cornet uit Frankrijk met 7-5 6-1. Collins stond drie jaar geleden ook bij de laatste vier. Cornet deed voor de 63e keer mee aan een grand slam, maar had nog nooit de kwartfinales bereikt.

De andere halve finale gaat tussen de Australische favoriete Ashleigh Barty en de Amerikaanse Madison Keys.