Sport/Autosport
1266033921
Autosport

FIA presenteert kalender: eerste acht Grand Prix’ zijn bekend

Officieel: F1 begint in juli met dubbele race in Oostenrijk

Het seizoen in de F1 begint met de Grand Prix van Oostenrijk, zonder publiek.

Het seizoen in de F1 begint met de Grand Prix van Oostenrijk, zonder publiek.

De internationale autosportbond FIA heeft de nieuwe racekalender voor het Formule 1-seizoen van 2019/2020 gepresenteerd. De eerste acht Grand Prix’ zijn bekendgemaakt en zoals werd verwacht begint de F1 met twee races (5 en 12 juli) in Oostenrijk.

Het seizoen in de F1 begint met de Grand Prix van Oostenrijk, zonder publiek.

Het seizoen in de F1 begint met de Grand Prix van Oostenrijk, zonder publiek.

De uitbraak van het coronavirus zorgde ervoor dat de Formule 1 volledig werd stilgelegd. Daardoor werden de eerste tien Grand Prix’ van het seizoen al uitgesteld of zelfs geschrapt, zoals de race in Zandvoort.

Veel onzekerheid

Er was veel onzekerheid over wanneer de Formule 1 weer van start kon gaan. Totdat er in begin april werd gesproken over een start in Oostenrijk, met twee races op de Red Bull Ring, een circuit waar Max Verstappen al veel successen behaalde. De races - ook in andere landen - moeten dan achter gesloten deuren plaatsvinden en er moest tevens groen licht komen vanuit de desbetreffende regeringen.

Uiteindelijk is het de FIA, ondanks de moeilijkheidsgraad, gelukt om een groot deel van de kalender vorm te geven. „We hebben de afgelopen weken keihard gewerkt om een nieuwe kalender in elkaar te zetten en op een veilige manier weer te gaan racen. We zijn blij dat we op dit moment de eerste acht Grand Prix’ kunnen bekendmaken en hopen ergens in de komende weken het volledige schema te presenteren”, aldus Chase Carey, CEO van de Formule 1.

Toeschouwers

Carey gaat verder: „Op dit moment verwachten we te gaan racen zonder toeschouwers. Als de situatie het toelaat en het weer veilig is, hopen we onze fans binnen enkele maanden weer op de circuits te kunnen verwelkomen. De terugkeer van de F1 is in ieder geval een boost voor de autosport.”

De start van de Formule 1, met twee races in Oostenrijk en één Grand Prix in Hongarije, zal voor Max Verstappen als muziek in de oren klinken. De coureur van Red Bull schreef de Grand Prix in Oostenrijk de afgelopen twee seizoenen op zijn naam en op de Hungaroring pakte hij vorig seizoen zijn eerste pole position in zijn carrière.

De kalender

Zo ziet de racekalender er voorlopig uit, met acht races in Europa. Hoe de rest van het F1-seizoen eruit komt te zien is nog niet bekend.

  • 5 juli: Oostenrijk
  • 12 juli: Oostenrijk
  • 19 juli: Hongarije
  • 2 augustus: Groot-Brittannië
  • 9 augustus: Groot-Brittannië
  • 16 augustus: Spanje
  • 30 augustus: België
  • 6 september: Italië

Maatregelen

De Formule 1 voerde eveneens vijf belangrijke maatregelen in om het coronavirus geen vat te laten krijgen op de autoraces. Alle coureurs, medewerkers van de renstallen en anderen die werkzaam zijn op het circuit moeten voorafgaand aan een Grand Prix op het virus zijn getest en een gezondheidsverklaring kunnen overleggen als bewijs. Tijdens het raceweekeinde zullen medische teams geregeld opnieuw testen op Covid-19 uitvoeren.

De coureurs en teammedewerkers moeten zoveel mogelijk met charters naar de circuits vliegen en apart van elkaar tussen hotels en circuits reizen. Er zijn ook veel minder mensen toegestaan op de circuits. De teams moeten dus inkrimpen, maar dat geldt ook voor organisaties en het aantal journalisten en tv-zenders. Verder is publiek dus niet welkom en is afstand houden de stelregel.

Andere naam voor races

Twee Grand Prix’ hebben een andere naam gekregen. Het betreft de tweede race die wordt gehouden op hetzelfde circuit. Na de Grote Prijs van Oostenrijk op 5 juli volgt de Grote Prijs van Steiermark op de Red Bull Ring, vernoemd naar de streek waar het circuit zich bevindt. En na de Grote Prijs van Groot-Brittannië op 2 augustus is circuit Silverstone een week later decor voor de Formula 1 70th Anniversary Grand Prix, verwijzend naar het 70-jarig bestaan van de Formule 1.