Sport/Autosport
1267167
Autosport

Catsburg verprutst kansen op wereldtitel

Coronel: 'Veel pech gehad, nu superblij'

Tom Coronel

Tom Coronel

Terugkomend in het drukbevolkte rennerskwartier van Macau smeet Nicky Catsburg uit teleurstelling het portier van zijn geparkeerde Volvo S60 met een harde klap dicht. De fabriekscoureur uit Amersfoort besefte na zijn puntloze hoofdrace van het FIA World Touring Car Championship dat zijn titelaspiraties de prullenbak in kunnen. Tom Coronel beleefde daarentegen wel een mooi weekeinde.

Tom Coronel

Tom Coronel

 

Het wereldkampioenschap zal over twee weken in Qatar worden beslist tussen zijn teamgenoot Thed Björn en Honda’s fabriekscoureur Norbert Michelisz uit Hongarije. Het onderlinge verschil tussen beiden is na de twee races op het stratencircuit nog maar 6,5 punt in het voordeel van Catsburg’s Zweedse teamgenoot.

De Nederlandse titelkandidaat vocht na zijn slechte kwalificatie waardoor hij tweemaal vanaf P12 moest starten, voor zijn laatste kans. Hij verslikte zich echter bij een inhaalmanoeuvre op zijn teamgenoot Nestor Girolami en knalde in de haakse Lisboa-bocht tegen diens achterkant. Catsburg liep aan de voorzijde van zijn racer dusdanige schade op dat hij zich niet meer in de strijd kon mengen. Hij werd als dertiende afgevlagd, puntloos. Bovendien moest hij zijn derde plaats in de WK-stand aan de Marokkaan Mehdi Bennani (Citroën) afstaan. “Het was een drama”, gromde Catsburg die op 44 punten achterstand op de WK-koploper werd gezet. “Ik had de snelheid, maar remde te laat bij Lisboa en raakte mijn teamgenoot. Gewoon mijn fout”.

Evenals racewinnaar Rob Huff maakte Tom Coronel op de glibberige, natte piste daarentegen geen fout. De tweede Nederlandse WTCC-coureur reed vanaf P8 een perfecte race die hem weer een handvol punten opleverde. Na zijn tweede plaats in de openingsrace werd hij met zijn Chevrolet Cruze keurig zesde in een race die achter de safetycar werd begonnen. “Dit was mijn beste weekeinde van het seizoen. Daar was ik ook wel aan toe, want ik heb ook veel pech gehad. Ik ben superblij”, bekende de coureur die voor het fotomoment ook naar het podium mocht met de privateers Huff en Tom Chilton die achter Michelisz derde was geworden.

De 37-jarige Engelsman Huff troefde echter iedereen af. Hij won met zijn privé-Citroën C-Elysée superieur vanaf de pole en gaf titelkandidaat Michelisz geen schijn van kans.  ‘Huffy’ leverde een unieke prestatie door voor de negende maal in Macau te zegevieren. Daarmee onttroonde hij motorcoureur Michael Rutter die met acht Macau-zeges tot dan de meest succesvolle was.

Kampioenschapsleider Björk die voor het eerst in Macau deelnam, kwam nooit voor in het verhaal en eindigde op de vijfde plaats. Hij vertelde op de listige piste aan ‘damage control’ te hebben gedaan om geen kostbare fouten te maken. Michelisz (tweede), Chilton met de Citroën (derde) en Esteban Guerrieri met de fabrieks-Honda (vierde) waren ver buiten bereik van de Zweed.