Sport/Autosport
1267314892
Autosport

Bottas over stuiteren F1-wagens: ’Het kan coureurs serieus blesseren’

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas

MONTREAL - Alfa Romeo-coureur Vallteri Bottas waarschuwt dat het zogenoemde ’porpoising’ van de Formule 1-wagens ’nu echt serieus begint te worden’. De Fin is bevreesd dat de coureurs serieuze blessures gaan oplopen door het stuiteren van de F1-bolides.

Valtteri Bottas

Valtteri Bottas

Zijn oud-teamgenoot Lewis Hamilton kon afgelopen weekeinde namelijk maar met moeite uit zijn Mercedes komen na de Grand Prix van Azerbeidzjan. De zevenvoudig wereldkampioen zei al tijdens de race in Baku last van zijn rug te hebben, in de flink stuiterende W13.

Teambaas Toto Wolff bood na de finish over de boordradio al min of meer zijn excuses aan richting de Brit. Zelf zei Hamilton naderhand: ,,Het is haast niet uit te drukken hoeveel pijn ik ervaar hier, vooral op het rechte stuk. Op het einde ben je aan het bidden dat het snel is afgelopen.”

Stram uit auto’s

Hamilton eindigde als vierde, achter teamgenoot George Russell. Beide Engelse coureurs stellen dat hun auto steeds beter aanvoelt, los van het gestuiter op het rechte stuk. Dat liet zich in de hobbelige straten van Baku extra voelen, alhoewel Russell in de paddock – voordat hij de media te woord stond – nog wel fit genoeg was om een flinke sprint te trekken. ,,De balans van de auto voelt goed, maar het gestuiter is enorm, omdat we maar een paar millimeters boven de grond zitten”, aldus Russell.

Bottas zag dit ook, vertelt hij aan de BBC. ,,Ik heb gezien hoe stram de coureurs uit de auto’s komen na de races. Met sommigen snelheden en bochten...de wagens zijn daardoor minder te controleren door het stuiteren. Het is absoluut een issue momenteel en wordt steeds serieuzer.”

Om te vervolgen: ,,Zo zou het niet moeten zijn. We hebben als coureurs gesproken met de FIA en hebben duidelijk gemaakt dat we willen dat er in de toekomst gezocht wordt naar oplossingen en hoe we dit kunnen verbeteren. Ik denk niet dat ik het nog heb gevoeld zoals sommigen het ervaren.”

Luister ook naar een nieuwe Formule 1-podcast over de verhoudingen bij Red Bull, de betrouwbaarheidsproblemen bij Ferrari en de rugproblemen bij Lewis Hamilton door het inmiddels bekende ‘porpoising’: