Sport/Wielrennen
1267916624
Wielrennen

Wielerbaas geeft zelf uitleg

Kijkers verbaasd: was ploegleider Patrick Lefevere dronken in tv-programma?

Patrick Lefevere kwam dronken over bij het tv-programma

Patrick Lefevere kwam dronken over bij het tv-programma

Had de Belgische ploegleider Patrick Lefevere (Deceuninck-Quickstep) zondag tijdens het televisieprogramma’Vive le vélo WK’ op de Belgische zender Eén geen glaasje teveel op, vragen kijkers zich massaal af op Twitter. De wielerbaas kwam tijdens de uitzending namelijk moeilijk uit zijn woorden en wel héél vrolijk over.

Patrick Lefevere kwam dronken over bij het tv-programma

Patrick Lefevere kwam dronken over bij het tv-programma

„Jammer dat zoiets wereldnieuws is”, reageert Lefevere tegenover Het Nieuwsblad, die een uitleg geeft over zijn opmerkelijke optreden.

De hashtag #ViveleVelo is sinds de uitzending van het programma op zondagavond trending op Twitter bij onze zuiderburen. De reden: volgens kijkers had Lefevere net iets te veel gedronken.

Ook VRT-presentator Xavier Taveirne reageerde op Twitter: „Ik zou met Tom Dumoulin (die zat ook bij de uitzending, red) getrouwd kunnen zijn. En met Patrick Lefevere hebben we vanavond ook al een nonkel voor het dansfeest.”

Diabetes

Maar volgens Lefevere had het niets te maken met zijn alcoholconsumptie. Hij betreurt dan ook het feit dat er zo veel getweet wordt over de aflevering. „Ik heb diabetes en tijdens de aflevering had ik een hypo (een sterke daling van de bloedglucosespiegel, red.) maar dat kon ik niet zomaar eventjes gaan meten tijdens de uitzending. Als je zoiets hebt, dan kom je wel eens moeilijk uit je woorden”, klinkt het.

Dat mensen met diabetes wat vrolijker, minder geremd en minder bewust kunnen overkomen, bevestigt ook Chantal Mathieu, Endocrinoloog aan het UZ Leuven tegenover de Belgische krant. „Dat gebeurt wanneer de hersenen te weinig suiker krijgen. Andere symptomen zijn verwardheid, trager spreken en vreemd wandelen”, legt ze uit.

Vervelende zaak

In het verleden zouden hierdoor volgens dokter Mathieu geregeld mensen zijn aangehouden voor openbare dronkenschap. „Die mensen hadden eigenlijk last van een hypo en sommigen overleden zelfs in de cel. Daarom is er nu ook een sterke sensibilisatie bij de politie.” Volgens Mathieu is het dan ook beter om altijd de bloedglucosespiegel te meten, ook al is dat tijdens een uitzending. „Het is een vervelende zaak wanneer je een aanval krijgt op zo’n moment maar het kan wel helpen het taboe weg te nemen”, aldus Mathieu.

De VRT zelf geeft aan het te laat te hebben gemerkt dat Lefevere niet helemaal zichzelf was. „Patrick kwam vlak voor de live-uitzending toe. Pas toen we begonnen waren, merkten we dat hij niet zijn gebruikelijke zelf was”, klinkt het.

Bron: Het Nieuwsblad