Sport/Voetbal
1268447361
Voetbal

Van Gaal: ’De taal van de trainer wordt in de kleedkamer gesproken’

Louis van Gaal.

Louis van Gaal.

zeist - Een ontspannen Louis van Gaal heeft woensdagavond de pers te woord gestaan voorafgaand aan het Nations League-duel met Polen. De oefenmeester is tevreden met hoe de week van Oranje vooralsnog verloopt: „De taal van de trainer wordt in de kleedkamer gesproken. Tenminste, daar ga ik vanuit.”

Louis van Gaal.

Louis van Gaal.

Van Gaal beschikt allereerst over een fitte selectie. „Ja, iedereen is fit. Maar dat is ook niet gek, want ik heb al vaker gezegd dat het Nederlands elftal geen revalidatiecentrum is.” Binnen die selectie constateert de 71-jarige oefenmeester eveneens dat iedereen goed wordt opgevangen. „Er is een duidelijke hiërarchie binnen deze groep. Er zijn spelers die leiding geven, er zijn spelers die volgen en dan zijn er nog jongere spelers die nog meer moeten leren en volgen. Kenneth Taylor en Devyne Rensch hebben bijvoorbeeld veel aan die hiërarchie. Het is voor hen makkelijker, omdat de taal van de trainer in de kleedkamer wordt gesproken.”

Polen

Van Gaal blikte uiteraard ook nog vooruit op het aanstaande treffen met Polen. „De vorige keer speelden we erg goed tegen Polen, het was een geweldige trainigspartij, maar we scoorden niet genoeg. Graag zou ik zien dat we werkten aan het krijgen van minder tegengoals, want dat gebeurt teveel. Het is interessant om te zien hoe we ons zullen wapenen tegen een spits als Lewandowski, die er in Rotterdam niet bij was.”

Van Gaal wil met zijn selectie langzaam toe gaan werken naar de samenstelling zoals die op het WK ook mag worden verwacht. „Ik denk dat je waarschijnlijk de spelers gaat zien die gaan spelen op het WK. En een aantal spelers die die plek nog moeten verdienen”, zei Van Gaal. „Er zijn spelers die nu niet in vorm zijn, maar wel belangrijk waren in de WK-kwalificatie. Maar vorm is natuurlijk wel belangrijk.”

Een deel van de basisploeg op het WK heeft Van Gaal al in gedachten. „Iedere speler moet leveren. Er zijn spelers die wel een garantie hebben, want zij hebben altijd geleverd. Die namen kun je zelf invullen, die ga ik niet noemen. Het is niet goed om die al openbaar te maken.”

De bondscoach vindt de laatste twee wedstrijden in de Nations League het defensieve aspect belangrijk, vertelde hij. „We hebben onder mijn leiding veel doelpunten gemaakt, maar er ook veel tegen gekregen.”