Nieuws/Sport
1268592074
Sport

Unaniem besluit turnbond KNGU: trainers vrouwenturnen TeamNL op non-actief

Vincent Wevers

Vincent Wevers

Turnbond KNGU heeft een unaniem besluit genomen naar aanleiding van getuigenissen van tal van turnsters over fysieke en geestelijke mishandeling door coaches. Het topsportprogramma van het vrouwenturnen van TeamNL wordt gedurende een onderzoek stopgezet. De betrokken coaches mogen in die tijd geen actieve rol hebben.

Vincent Wevers

Vincent Wevers

Het gaat onder anderen over Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Beiden zijn in dienst van de KNGU en werken met de olympische selectie.

De tijd dat de coaches op non-actief staan, duurt zolang het onderzoek naar grensoverschrijnend gedrag en intimidatie loopt. De maatregelen voor de coaches kunnen verschillend van aard zijn. Hoe en door wie de taken worden overgenomen, wordt in overleg met onder andere andere leden van de coachingstaf duidelijk.

Noodzakelijk besluit

Volgens voorzitter Monique Kempff is het een noodzakelijk besluit. „De getuigenissen hebben me enorm geraakt. Maar met halve maatregelen verander je de cultuur niet.” Volgens technisch directeur Mark Meijer kunnen de turnsters wel blijven trainen. „De trainingen zijn niet stopgezet. Maar hoe we dat vormgeven moeten we nog zien. Activiteiten onder de vlag van TeamNL stoppen we.”

NOC*NSF steunt het besluit. „NOC*NSF wil een veilige sportomgeving voor iedereen, ongeacht leeftijd of sportniveau”, meldt de sportkoepel in een verklaring. „Vandaar dat we achter het moeilijke besluit van de KNGU staan om het topsportprogramma van de turnsters stop te zetten gedurende het reeds door de KNGU aangekondigde onafhankelijke onderzoek binnen de turnsport.”

Zorgen over olympische deelname

Wiersma en Wevers mogen hangende het onderzoek hun functie niet uitoefenen, terwijl ook het Instituut Sportrechtspraak zich over beiden zal uitspreken. „Belangrijk is dat er nu de tijd wordt genomen zodat er goed onderzoek kan worden gedaan”, stelt NOC*NSF. „Tegelijkertijd is een spoedige oplossing noodzakelijk voor de huidige turnsters omdat dit besluit een enorme impact heeft op hun route richting de Olympische Spelen van Tokio volgend jaar. NOC*NSF is uiteraard bereid hierin mee te denken.”

Wat de consequenties zijn voor topturnsters als Sanne Wevers en Eythora Thorsdottir is nog niet duidelijk. Ook de consequenties voor deelname aan de Spelen van Tokio zijn nog onduidelijk. Meijer: „Zeker maken we ons zorgen over onze olympische deelname. Sporters zien nu iets gebeuren, wat heel heftig is. Ik voel me verantwoordelijk om binnen de mogelijkheden die er zijn die ambitie in stand te houden. Ook die sporters moeten niet het gevoel krijgen dat ze in de steek gelaten zijn.”

Duivels dilemma

De bond heeft een lastige keuze gemaakt. „Maar er moest recht worden gedaan aan de turnsters die de misstanden hebben moeten ondergaan. Dat heeft inderdaad grote consequenties voor de huidige selectie”, erkende Meijer, die zijn vakantieadres in Italië spoorslags had verlaten. „Met deze maatregel zeggen we iets over het functioneren van Gerben en Vincent, terwijl ik ook met andere coaches in gesprek ga. Alleen hebben we met hen geen arbeidsrechtelijke relatie en is het aan de clubs om besluiten te nemen.”

Concreet is dat Wevers niet meer welkom is in de turnhal om zijn dochters Sanne en Lieke, Vera van Pol en Naomi Visser te trainen en Wiersma niet bevoegd is een selectie voor het EK dit najaar samen te stellen. Meijer: „Er is ons alles aan gelegen de gevolgen voor de sporters te beperken. Het is een duivels dilemma. We moesten daadkracht tonen, maar willen ook de olympische ambitie van de turnsters vormgeven”

De bond sprak zich niet uit over de gevolgen voor de betrokken coaches. „Daar doen we nu vanwege de zorgvuldigheid geen uitspraken over”, aldus Meijer, die in de ochtend met Wevers en Wiersma heeft gesproken.