Sport/Voetbal
1273112035
Voetbal

KNVB opgelucht: eindelijk weer volle bak in stadions

De Kuip.

De Kuip.

ZEIST - De KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie reageren juichend op het kabinetsbesluit om vanaf 25 september weer uitverkochte stadions toe te staan bij wedstrijden in het betaalde voetbal.

De Kuip.

De Kuip.

„Eindelijk weer ’een volle bak’, waarbij de spelers op het veld maximaal worden aangemoedigd door zoveel mogelijk supporters. Is dat veilig? Ja, de Fieldlab onderzoeken hebben eerder al uitgewezen dat volle stadions veilig en verantwoord zijn”, betogen de drie organisaties in een persverklaring.

Marianne van Leeuwen, de nieuwe directeur betaald voetbal van de KNVB, is heel tevreden over de laatste ontwikkelingen. „Ik werk net twee weken bij de KNVB en ben blij dat ik al mag reageren op dit goede nieuws voor het betaald voetbal. Eindelijk is er volop licht aan het einde van de tunnel, na een lange tijd waarin iets wat 8 miljoen voetballiefhebbers in Nederland koesteren opeens minder vanzelfsprekend was. Duidelijk is dat er voor en achter de schermen keihard is gewerkt aan de continuïteit van de competities en de terugkeer naar het ’oude normaal’. Nu is het bijna zover, voor alle betrokkenen een super belangrijke mijlpaal.”

Zware periode

De KNVB, de ECV en de CED benadrukken dat het betaalde voetbal in Nederland een zware periode heeft doorgemaakt. „We komen van ver. Alle clubs en de gehele sector hebben al die tijd keihard moeten knokken. Er is verlies geleden. Er is veel geld geïnvesteerd in het coronaproof maken van de clubs. De competities zijn gestaakt. Er is gespeeld voor geheel lege tribunes en daarna voor ’beperkt publiek’, waarbij toeschouwers werden omringd door lege stoeltjes. Er is door iedereen ook massaal getest op corona. Continu hebben we ons aangepast aan de nieuwe realiteit.”

Volgens de drie organisaties zijn de supporters en sponsors al die tijd loyaal gebleven. „Gedreven door clubliefde en de hoop op betere tijden. Met de overheid waren we het niet altijd eens, net als dat die niet altijd blij met het voetbal was. Maar we zijn op een prettige samenwerking uitgekomen die heeft geleid naar het moment waarop we nu zijn aangekomen. Hopelijk ligt de pandemie nu echt vooral achter ons en kunnen alle overgebleven sectoren ook zo snel mogelijk volledig van het slot.”

Hossen mag ook weer

„Mensen mogen ook weer hossen”, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge op de persconferentie.

Bij stadions is al veel ervaring met het gebruik van toegangsbewijzen en er zijn daar nauwelijks klachten over, zei De Jonge.

KNVB-directeur amateurs blij met uitzonderingpositie voor sport

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, is blij dat het demissionaire kabinet heeft besloten sporten en bewegen „nu echt” belangrijk te maken. „Terwijl nagenoeg alle andere sectoren de verplichting hebben gekregen naar een coronapaspoort te vragen, waaruit blijkt of iemand is gevaccineerd, negatief getest of genezen, geldt die regel niet voor het amateurvoetbal. Ook de 1,5 meter afstand verdwijnt. Al met al een wijs besluit, want sporten is gezond, het verhoogt je weerstand en geeft je energie”, betoogt Van der Zee in een column op de website van de KNVB.

Volgens de KNVB-directeur maakt het kabinet nu dus een terechte uitzondering voor de sport. „Mag je vrijwilligers opzadelen met de handhaving van zo’n ingrijpende maatregel, waarbij het ene lid het andere moet tegenhouden bij het ontbreken van een coronapaspoort? Gelukkig is het niet zover gekomen. Ook niet nodig; de sport is in de afgelopen anderhalf jaar nooit een besmettingshaard geweest. Wel is bepaald dat er voor de kantines, net als in de horeca, voortaan met de QR-code wordt gewerkt. Dit roept nu al vragen op bij verenigingen, waarmee we aan de slag gaan bij de KNVB.”