Sport/WK voetbal
1273499076
WK voetbal

Bondscoach Ecuador positief over meespelen Valencia tegen Oranje

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador.

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador.

DOHA - Gustavo Alfaro, de bondscoach van het Ecuadoraanse team, kon nog niet het verlossende woord spreken over de inzetbaarheid van Enner Valencia tegen Oranje, maar er zijn wel positieve signalen, vertelde hij. Valencia was de grote man bij de WK-openingswedstrijd tegen Qatar, waarbij hij twee goals maakte, een penalty verdiende en nog een goal afgekeurd zag worden vanwege buitenspel. De aanvaller van Fenerbahce kreeg het ook zwaar te verduren en moest na meerdere schoppen van Qatarese tegenstanders geblesseerd het veld verlaten.

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador.

Bondscoach Gustavo Alfaro van Ecuador.

„Vanmiddag op de training gaan we kijken en dan zullen we een beslissing nemen”, aldus Alforo. „Volgens de medische cracks is er geen zware blessure. Dat is goed nieuws. Maar hij heeft natuurlijk wel flinke klappen te verduren gekregen en dat heeft wel invloed op zijn medische conditie. Als het aan hemzelf ligt, dan zal hij altijd spelen. Zo is zijn instelling. Zeker op een wereldbeker of bij een belangrijke kwalificatiewedstrijd zal hij niet zomaar afzeggen. Het ligt eraan hoe het vanmiddag gaat op de training. Als hij een goede reactie laat zien nemen we een beslissing. Misschien kan hij een rol hebben als invaller of zelfs starten.”

In de basis van Ecuador worden twee spelers verwacht, die een familierelatie hebben met in Nederland bekende Ecuadoraanse spelers. Aanvaller Romario Ibarra is een jongere broer van voormalig Vitesse-speler Renato Ibarra, terwijl middenvelder Jhegson Mendez een neef is van oud-PSV’er Edison Mendez. Waar zijn oom 111 uitkwam voor zijn land, heeft de middenvelder van Los Angeles FC 33 interlands achter zijn naam. Romario Ibarra is met 26 interlands hard op weg zijn oudere broer, die 49 maal voor zijn land speelde, in te halen.

Enner Valencia wordt tegen Qatar naar de kant gehaald.

Enner Valencia wordt tegen Qatar naar de kant gehaald.

Bondscoach Alforo dook in de aanloop naar het tweede groepsduel met Nederland in de rol van underdog. „Dit is een van de wedstrijden waarvan iedereen denkt dat je die sowieso gaat verliezen. Dat betekent dat we niks te verliezen hebben. Voordat de jacht is begonnen is de prooi al aan hen gegeven. We treffen een team, dat hier is gekomen met het idee en het vertrouwen om wereldkampioen te worden. Sinds Van Gaal bondscoach is geworden zijn ze nog ongeslagen. Dat betekent, dat het een heel lastig team is om te verslaan. Zij hebben de individuele kwaliteiten om wedstrijden naar zich toe te trekken. Dat hebben we tegen Senegal ook weer kunnen zien met de pass van Frenkie de Jong bij de openingsgoal. Als je tegen een grote tegenstander speelt dan moet je in alle opzichten top zijn. Voetballend, fysiek en emotioneel. Het zal aankomen op de details die het verschil maken.”

Alfaro slaat venijnig terug na eerdere kritiek

Alfaro van de voetballers van Ecuador herinnerde de journalisten uit dat land aan de kritiek die hij de voorbije maanden, in aanloop naar het WK voetbal, heeft gekregen. Na de zege van 2-0 in de openingswedstrijd tegen Qatar, is er van die negativiteit bijna niets meer over en wordt Alfaro bijna zelfs aanbeden.

„Wat heb je op een WK te zoeken als je niet kan scoren? Waarom kies je voorin steeds voor Enner Valencia en niet voor andere spelers? Je kunt niet eens winnen van Saudi-Arabië en Japan, wat ga je doen op het WK?”, somde Alfaro donderdag wat vragen op die hij vaak te horen kreeg. „En kijk nu eens: wij winnen met 2-0 van Qatar door twee doelpunten van Valencia, Saudi-Arabië klopt hier Argentinië en Japan wint van Spanje. Zeg het maar, dan. Ik heb na ons duel met Japan al gezegd dat dat een goede ploeg is die het hier Duitsland wel eens moeilijk zou kunnen maken.”

Ecuador scoorde in aanloop naar het WK moeizaam en speelde achtereenvolgens doelpuntloos gelijk tegen Saudi-Arabië, Japan en Irak. De 33-jarige Valencia stond op het juiste moment op en maakte tegen Qatar twee doelpunten. Een derde treffer van de aanvaller van Fenerbahçe werd wegens buitenspel afgekeurd.

Neefje oud-PSV’er Méndez prijst eensgezindheid selectie Ecuador

De zege op Qatar in de openingswedstrijd van het WK (2-0) heeft het vertrouwen in de selectie van Ecuador goed gedaan. „We willen de mensen in ons land nu nog meer plezier bezorgen”, zei middenvelder Jhegson Méndez over de komende ontmoeting met het Nederlands elftal.

De 25-jarige Méndez is het neefje van oud-PSV’er Edison Méndez, die inmiddels 43 jaar is. Méndez speelde van 2006 tot 2009 voor PSV.

„We hebben veel vertrouwen opgedaan door die zege”, zei Jhegson Méndez. „Nu krijgen we een tegenstander met grote kwaliteiten. Daar hebben we veel respect voor. Nederland heeft al vaak meegedaan aan het WK en het ook vaak goed gedaan.”

Méndez denkt, net als bondscoach Gustavo Alfaro, dat de strijd op het middenveld tegen Oranje doorslaggevend wordt. „Zij hebben daar veel spelers met kwaliteit rondlopen. Maar wij hebben onze eigen wapens, we kunnen ze bestrijden.”

Alfaro is er volgens Méndez grotendeels verantwoordelijk voor dat er binnen de selectie van Ecuador eensgezindheid is, zowel binnen als buiten het veld. „Sinds hij begon als bondscoach, zijn we één familie geworden. We proberen dicht bij elkaar te blijven.”