Sport/Autosport
1275394735
Autosport

’Ik realiseer het me nog niet helemaal’

Pierre Gasly kan zijn eerste Grand Prix-zege nog niet geloven

Pierre Gasly moet even bijkomen op het podium

Pierre Gasly moet even bijkomen op het podium

MONZA - De dolgelukkige Pierre Gasly kon het bijna niet geloven dat hij net de Grand Prix van Italië had gewonnen.

Pierre Gasly moet even bijkomen op het podium

Pierre Gasly moet even bijkomen op het podium

De coureur van AlphaTauri profiteerde op het circuit van Monza van een herstart en een straf voor wereldkampioen Lewis Hamilton en bezorgde zijn team de eerste zege sinds 2008.

„Ik realiseer het me nog niet helemaal”, zei de Fransman in het interview kort na de race. „Het was zo’n knotsgekke race. We konden profiteren van de rode vlag. En na mijn eerste podium vorig jaar (in Brazilië) win ik nu mijn eerste race. Ik kan het niet geloven.”

Gasly bedankte vooral zijn team, waarbij hij in 2017 debuteerde en waarnaar hij in 2019 moest terugkeren toen Red Bull zijn plek aan Alexander Albon gaf. Sindsdien reed hij naar de tweede plaats in de Grand Prix van Brazilië en nu naar zijn eerste overwinning. „Dit team heeft zo veel voor me gedaan. Ik kan ze niet genoeg bedanken.”

Eerste Fransman in bijna 25 jaar

Met de zege in Italië is Gasly de eerste Fransman sinds Olivier Panis in 1996 in Monaco die een Formule 1-race weet te winnen. „Ik wilde dat altijd al veranderen, maar had niet verwacht dat dat nu met AlphaTauri zou lukken.”

Gasly keek later nog wat uitgebreider terug op de race en vooral het deel na de herstart, waarin hij meteen de tweede plek pakte. „Ik heb zo hard doorgereden aan het begin van dat deel om een gat te slaan en de jongens achter me geen kans te geven om in de slipstream te komen”, zei hij. „De laatste vijf rondjes waren zo zwaar dat ik bijna tien keer doorschoot omdat ik zo hard reed en mijn banden versleten waren”

De Fransman en zijn team profiteerden optimaal van het besluit om net voordat de safetycar de baan op kwam de pitsstop te maken. „Dit hadden we op geen enkele manier kunnen plannen”, zei Gasly. „Ik denk dat we vandaag een kleine engel hadden die over ons waakte. We hadden heel veel geluk.”