Sport/EK voetbal
1281262155
EK voetbal

Matthijs de Ligt keert op EK tegen Oostenrijk terug in basis Oranje

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt

ZEIST - Matthijs de Ligt heeft donderdag in de tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het Europees kampioenschap een basisplaats. De centrale verdediger is voldoende hersteld van een liesblessure om tegen Oostenrijk vanaf het begin mee te doen. Dat zei bondscoach Frank de Boer woensdag.

Matthijs de Ligt

Matthijs de Ligt

De Ligt liep de blessure eerder deze maand op tijdens het voorbereidende trainingskamp van Oranje in Zeist. De Boer wilde zondag in het openingsduel met Oekraïne (3-2) nog geen risico met hem nemen.

De basisplaats van De Ligt gaat ten koste van centrale verdediger Jurriën Timber of linksback Patrick van Aanholt. In dat laatste geval schuift Daley Blind in het 5-3-2-systeem vanuit het centrum door naar de positie van linkerverdediger.

Timber eruit?

De Boer wilde nog niet zeggen wie zijn plaats kwijtraakt, al leek hij er op te hinten dat Timber in het basiselftal blijft staan. Timber viert donderdag zijn 20e verjaardag en op de vraag van een verslaggever of hij, naast zijn verjaardag om nog een andere reden de slingers op kan hangen, zei De Boer: „Dat zou zomaar kunnen, ja. Dat gaan we morgen zien. Hij doet het in ieder geval fantastisch. We zijn zeer tevreden over hem.”

De Ligt zei begin deze maand na de oefenwedstrijd tegen Schotland (2-2) dat hij zich in het 5-3-2-systeem aan de linkerkant van het centrum ongemakkelijk voelde. „Ik snap best wel dat hij zich daar niet heel prettig bij voelt. Vooral als wij domineren, dan is het geen lekkere ’uitgangspositie’ voor hem. Natuurlijk houd ik daar wel rekening mee”, aldus De Boer.

Van Aanholt

Owen Wijndal leek het toernooi als linksback te starten, maar Van Aanholt maakte een betere indruk op De Boer. „Ik vind dat hij er beter voorstaat”, legde de bondscoach woensdag nog eens uit. „Ik had een reden om dat te wisselen. Maar Owen zie ik nu ook weer vooruit gaan. Het is ook gewoon een gezonde concurrentiestrijd. Ik zal niemand bij het eerste beste moment laten zakken, laat dat duidelijk zijn. Na een wat langere periode dacht ik: ik heb wat anders nodig op dit moment. Dat weet Owen. Hij moet nu laten zien dat hij er klaar voor is. Hij zal zijn minuten nog wel gaan maken. Dat heeft hij ook afgelopen zondag gedaan. Hij moet het mij moeilijk maken tijdens wedstrijden en trainingen. Patrick staat er op dit moment goed voor.”

De wedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk, dat de eerste wedstrijd eveneens won, begint donderdag om 21.00 uur.

De Boer verwacht meer van Oranje in ’omschakelmomenten’

Het Nederlands elftal is de voorbije dagen op trainingen druk geweest met de zogenoemde ’omschakelmomenten’, de momenten waarop de ploeg een bal verovert of juist verliest. Bondscoach Frank de Boer was niet tevreden hoe dat zondag in de openingswedstrijd van Oranje op het EK tegen Oekraïne (3-2) ging.

„De eerste helft hadden we heel veel controle. Er waren wel wat momenten dat zij ons pijn konden doen, al leverde dat niet echt veel op”, aldus De Boer. „We moeten proberen die momenten te ’minimaliseren’. Het gaat daarbij ook om onze ’restverdediging’. Wat doe je op dat moment? Ben je toeschouwer of ben al aan het anticiperen op het moment dat je gaat terug verdedigen? Als Memphis Depay een actie maakt, kan hij de bal ook een keer verliezen. Spelers om hem heen moeten dan met dat mogelijke moment al bezig zijn. Op dat soort dingen hebben we wel de nadruk gelegd, dat moet beter.”

Verder was De Boer ook niet te spreken over de manier waarop zijn ploeg binnen korte tijd twee treffers weggaf. „Het eerste doelpunt was een kwestie van communicatie. Je moet weten dat je tegenstander een fantastisch linkerbeen heeft en je hem niet naar binnen moet laten komen. Bij de vrije trap, waar het tweede doelpunt uit viel, liepen we te vroeg uit. We hebben echt twee doelpunten geschonken aan de tegenstander.”

Weghorst blijft het vertrouwen houden van bondscoach De Boer

De Boer is tevreden over Wout Weghorst. De aanvaller van VfL Wolfsburg startte zondag in de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne (3-2) in het basiselftal en scoorde één keer. Weghorst blijft voorlopig in de ploeg staan, is de verwachting. Zijn concurrenten Luuk de Jong en Donyell Malen vielen tegen Oekraïne kort voor tijd in.

Tot voor kort was de lange spits nog niet echt in beeld bij De Boer, maar dat had een reden, zei de bondscoach woensdag in zijn vooruitblik op de ontmoeting met Oostenrijk van donderdag. „Het is heel simpel. Aan het begin wilde ik niet te veel wisselen in de selectie. Ik was er net bij. Het gevoel was gewoon heel goed bij de selectie. Dan ga je op dat moment aan het werk met de mensen die ervoor hebben gezorgd dat Nederland zich heeft gekwalificeerd. In die korte periode was het moeilijk Wout in te werken”, aldus De Boer.

„Ik heb ook tegen Luuk gezegd dat ik nu even voor Wout ga. Ik vind dat hij het heeft laten zien. Als je zoveel scoort in de Bundesliga, ook tegen goede tegenstanders. En Luuk heeft natuurlijk niet zoveel gespeeld de laatste maanden. Ik weet wat ik aan Luuk heb.”

In een nieuwe aflevering van de EK-voetbalpodcast ’Kick-off Oranje’ bespreken chef voetbal Valentijn Driessen en Ajax-volger Mike Verweij wie de favorieten zijn voor de EK-winst: