Sport/Voetbal
1281326009
Voetbal

Van de Donk: ’Uiteindelijk is zij toch mijn baas’

Danielle van de Donk

Danielle van de Donk

EINDHOVEN - Daniëlle van de Donk staat aan de vooravond van een bijzondere mijlpaal: het spelen van haar honderdste interland.

Danielle van de Donk

Danielle van de Donk

De Brabantse middenveldster maakt de honderd - indien ze wordt opgesteld tegen Rusland - vol op een bijzondere plek, te weten het Philips Stadion, de thuishaven van haar favoriete club PSV.

„Als dat gaat gebeuren, dan is dat geweldig en het kan eigenlijk niet beter dan in Eindhoven”, zei Van de Donk, die ook aangaf het niet groter te willen maken dan het is. „Het cijfer honderd achter je naam is allemaal heel leuk, maar het gaat om het resultaat.”

Van de Donk is dicht bij de top 10 van internationals met de meeste interlands. Op de tiende plek staat nu nog bondscoach Sarina Wiegman, die in haar loopbaan tot 104 duels voor Oranje kwam. Van de Donk: „Je hebt baas boven baas hé, want uiteindelijk is zij toch mijn baas.”

Wiegman kon er de lol wel van inzien dat ze binnenkort mogelijk uit de top 10 wordt gestoten. „Ik had er ook voor kunnen kiezen haar niet meer op te stellen”, zei Wiegman met een kwinkslag. Ze kan haar eigen mijlpaal nog wel herinneren en maakte duidelijk dat daar geen 23.000 toeschouwers getuigen van waren.

„Dat was, meen ik, in Denekamp tegen Denemarken, voor een stuk of tien mensen”, aldus de 49-jarige Wiegman. „Maar, Louis van Gaal was er wél bij.”

Recordinternational van het Nederlands vrouwenelftal is Sherida Spitse, met 172 interlands. Ook Loes Geurts en Lieke Martens maken, als actieve speelsters, deel uit van de top 10.