Sport/Wielrennen
1284072258
Wielrennen

Ook de gele trui voor de Nederlander

Indrukwekkende Mathieu van der Poel slaat weer toe in Zwitserland

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

PFAFFNAU - Mathieu van der Poel heeft na de tweede ook de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Nederlandse kampioen van Alpecin-Fenix was na alweer een enerverende rit over heuvelachtige wegen tussen Lachen en Pfaffnau de snelste in een massasprint. Van der Poel is ook de nieuw leider.

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel

Nog voor er geklommen moest worden, ontstond er een kopgroep van vier renners met Claudio Imhof (Zwitserland), Mathias Frank (AG2R - Citroën Team), Rémy Rochas (Cofidis) en Benjamin King (Rally Cycling). Zij kregen een maximale voorsprong van zo’n 7 minuten.

Daarna ging het peloton versnellen en bij het ingaan van de lokale ronde in Pfaffnau hadden de vier nog slechts een voorsprong van drie minuten. Wat later ging Van der Poel versnellen op een klimmetje. Julian Alaphilippe ging mee en pakte daarna over. De Franse wereldkampioen ging toen even solo.

Maar Alaphilippe was niet opgewassen tegen de trein van INEOS, die alles weer bij elkaar bracht. Ivan Garcia Cortina ging vervolgens solo en pakte een vijftiental seconden, maar Alpecin-Fenix en BikeExchange zorgden ervoor dat het dan toch een massasprint werd. En daarin was er niemand opgewassen tegen de alweer oersterke MvdP.

De Nederlander ging op 230 meter aan en verraste zo de concurrentie. Christophe Laporte kwam op ruime afstand als tweede over de finish, voor Alaphilippe en Michael Matthews. Van der Poel is ook meteen de nieuwe leider, met één seconde voorsprong op de wereldkampioen.

Van der Poel keerde in Zwitserland terug op de weg, na twee wereldbekerwedstrijden in het mountainbike te hebben gereden. In die discipline wil hij goud winnen op de Olympische Spelen van Tokio. Eerst nog heeft hij onder meer de Ronde van Frankrijk op het programma staan.

„Ik had net als gisteren een goede dag en wilde de wedstrijd hard maken op de laatste klim”, zei de Nederlandse kampioen. „We waren nog over met zo’n dertig, veertig jongens en toen we de eerste keer over de streep kwamen, zag ik dat de finish me heel goed lag.”

Van der Poel liet weten de leiderstrui in de etappe van woensdag te willen verdedigen. „Dat is een rit vergelijkbaar met de afgelopen twee dagen. Wie weet kan ik die ook winnen. Daarna komen de bergen, dan is het te zwaar voor mij.”

De Ronde van Zwitserland duurt nog tot en met zondag.