Sport/Schaatsen
1288072253
Schaatsen

Ook rest van Nederlanders voortvarend van start

Suzanne Schulting en Sjinkie Knegt beginnen goed aan EK

Suzanne Schulting, gretig als altijd.

Suzanne Schulting, gretig als altijd.

Suzanne Schulting heeft tijdens de eerste dag van de Europese kampioenschappen Shorttrack in het Poolse Gdansk direct indruk gemaakt.

Suzanne Schulting, gretig als altijd.

Suzanne Schulting, gretig als altijd.

De 23-jarige Nederlandse bereikt op alle individuele afstanden foutloos de volgende ronde. Op de 500, 1000 en 1500 meter won ze soeverein haar heat. Op de kortste afstand deed de Friezin dit zelfs in een persoonlijk record: 42,606. Zowel in 2019 (Dordrecht) als in 2020 (Debrecen) greep Schulting de Europese titel in het allroundklassement.

Ook met de relayploeg maakte de olympische kampioene op de 1000 meter vrijdag geen fout. Aan de zijde van Georgie Dalrymple, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer bereikte ze de halve finales. Net als Schulting bereikten Poutsma en Velzeboer ook op alle afstanden de volgende ronde. Velzeboer en Poutsma wonnen hun heat op de 500 meter, ze eindigden beiden als tweede op de 1000 en op de 1500 meter werd Velzeboer eerste en Poutsma tweede.

Twee concurrentes van Schulting, Arianna Fontana en Elise Christie, doen niet mee. Fontana slaat de EK over, omdat ze in de aanloop naar de WK in maart in Dordrecht niet het risico wil lopen om besmet te raken met het coronavirus. Christie zit thuis omdat de Britse ploeg zich terugtrok voor het toernooi.

Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt

Bij de mannen presteerden Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf en Itzhak de Laat naar behoren. De Laat won zijn ritten op de 500, 1000 en 1500 meter. Knegt en Hoogerwerf namen op deze drie afstanden genoegen met de tweede plek in hun series. Op de aflossing, over 5000 meter, had de Nederlandse ploeg in de kwartfinales achter Italië eveneens voldoende aan de tweede plek.