Sport/Wielrennen
1290456053
Wielrennen

Shanne Braspennincx voor het eerst Europees kampioen op de sprint

Shanne Braspennincx

Shanne Braspennincx

GRENCHEN - Shanne Braspennincx heeft bij de Europese kampioenschappen baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen de titel op de sprint gepakt. Ze versloeg de Duitse Lea Sophie Friedrich na twee heats. Het is de eerste keer dat de 30-jarige Brabantse een individuele titel pakt op een EK.

Shanne Braspennincx

Shanne Braspennincx

In de eerste heat passeerde Braspennincx Friedrich in een lange sprint. Met nog meer dan een ronde te gaan kwamen beide sprintsters op snelheid, maar na de laatste bocht ging de Nederlandse haar tegenstandster voorbij aan de bovenkant van de baan. In de tweede heat ving ze de Duitse op en hield ze op de streep een kleine marge.

Braspennincx is de eerste Nederlandse Europees kampioene op de sprint sinds Elis Ligtlee in 2015. Braspennincx veroverde eerder deze week voor het eerst goud op de teamsprint. Op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen zomer won ze goud op het sprintonderdeel keirin. Ook daar volgde ze Ligtlee op.

Hartinfarct

Braspennincx kreeg in 2015 op 24-jarige leeftijd een hartinfarct. Ze werd gedotterd en er werd een stent geplaatst. Het leek einde topsportcarrière, maar na een lange revalidatie keerde ze terug op topniveau, met de olympische titel op keirin deze zomer als hoogtepunt. Op de sprint had Braspennincx tot dusverre genoegen moeten nemen met zilver en brons op de nationale kampioenschappen.

Maike van der Duin greep op het omnium net naast een medaille. De 20-jarige baanwielrenster startte als vierde aan de afsluitende puntenkoers, maar kon daarin het verschil op de top 3 niet meer goedmaken. Het goud ging naar de Britse Katie Archibald. De Franse Victoire Bertau pakte zilver en de Italiaanse Rachele Barbieri het brons. Van der Duin was dinsdag al vierde geworden op de scratch.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop