’Turnonkruid, gemaaid maar niet gewied’, luidde conclusie
Gymnastiekunie hield rapport mishandeling turnsters intern
Na het onderzoek volgde geen openbare presentatie.
Ⓒ ANP
De misstanden in de Nederlandse turnwereld zijn tussen 2013 en 2014 al in kaart gebracht door drie gedragswetenschappers. Het rapport dat zij daar in januari 2015 over uitbrachten is door gymnastiekunie KNGU nooit naar buiten gebracht. Dat schrijft De Volkskrant woensdag. Het is niet duidelijk of de KNGU het rapport bewust intern hield.
Na het onderzoek volgde geen openbare presentatie.
Ⓒ ANP
De rapportage over geestelijke en fysieke mishandeling van topturnsters heette ’Turnonkruid, gemaaid maar niet gewied’.
De buitenwereld kreeg niets mee van de gebundelde misstanden, conclusies en oplossingen. Er was geen openbare presentatie, wel twee bijeenkomsten voor genodigden, in een hotel in Bunnik in november 2014 en in januari 2015, schrijft De Volkskrant.
Jos Geukers, de voormalig voorzitter van gymnastiekbond KNGU, kan zich het rapport amper herinneren. „Ik was druk met de financiële problemen.”
Ⓒ HH/ANP
Het onderzoek gebeurde in opdracht van de gymnastiekunie KNGU en Veilig Sportklimaat (VSK). Toen het rapport er lag, kregen de onderzoekers te horen dat het document niet vrijgegeven mocht worden.
Toenmalig voorzitter Jos Geukers zegt tegen De Volkskrant zich het rapport ’vaag’ te kunnen herinneren. „Ik weet bij god niet meer wat er in stond. Ik was druk met de financiële problemen van de KNGU.”
Nieuw-Zeeland
De gymnastiekunie van Nieuw-Zeeland heeft woensdag verontschuldigingen gemaakt richting turnsters die zeggen in het verleden slachtoffer te zijn geweest van lichamelijk en psychologisch misbruik. Ook komt er onafhankelijk onderzoek.
„We erkennen deze klachten, betreuren het ten zeerste en verontschuldigen ons voor eventuele schade aan atleten”, aldus de bond, die stelt pas sinds kort op de hoogte te zijn van de beschuldigingen.
Media in Nieuw-Zeeland lieten de laatste tijd een aantal oud-turnsters aan het woord over de misstanden. Daarin werd ook verteld dat sprake was van machtsmisbruik. Turnsters zouden niet worden geselecteerd voor grote toernooien als ze met de beschuldigingen naar buiten zouden treden.
De meeste oud-turnsters deden hun verhaal anoniem. Olivia Jobsis, die Nieuw-Zeeland onder meer vertegenwoordigde bij de Melbourne Commonwealth Games in 2006, deed haar verhaal wel in alle openbaarheid. Ze vertelde dat meisjes en jonge vrouwen op lange termijn mentale en fysieke schade hebben opgelopen vanwege de manier waarop ze waren behandeld.
Telesport nieuwsbrief
Dagelijks het belangrijkste sportnieuws, uitslagen, analyses en interviews.
Ongeldig e-mailadres. Vul nogmaals in aub.
Lees hier ons privacybeleid.