Nieuws/Sport
1301124064
Sport

Irene van der Reijken stunt met olympische steeplelimiet

Irene van der Reijken (foto augustUs 2020)

Irene van der Reijken (foto augustUs 2020)

HUELVA - Irene van der Reijken heeft in het Spaanse Huelva voor een geweldige stunt gezorgd door zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen op de 3000 meter steeplechase.

Irene van der Reijken (foto augustUs 2020)

Irene van der Reijken (foto augustUs 2020)

De 27-jarige Rotterdamse kwam tot een tijd van 9.27.38 en dat was ruim onder de vereiste 9.30.00. Ze verbeterde en passant ook haar eigen Nederlandse record van 9.33.83 van eind vorige maand met meer dan zes seconden.

Haar coach Richard Kooijman reageerde verheugd: „Hartstikke mooi dit, op naar de Spelen.” Kooijman legt uit dat er nu geen extra races meer nodig zijn om punten te sprokkelen voor de World Ranking, waarmee je je mogelijk ook kunt kwalificeren als je de limiet niet hebt. „Irene’s tijd is ook belangrijk met het oog op volgend jaar wanneer de wereldkampioenschappen zijn. Ze hoeft zich nu niet meer suf te lopen aan wedstrijden en komt wat makkelijker de grote wedstrijden binnen.”

De eerstvolgende wedstrijd voor Van der Reijken wordt nu de EK Landenteams 19 en 20 juni in het Roemeense Cluj en de week daarna de Nederlandse kampioenschappen in Breda.

"Ik kan nu gaan plannen"

„Het ging perfect vanavond met een goede haas die weg ging op de olympische limiet van 9.30”, vertelde Van der Reijken na afloop van haar race. „Het ging wel iets te snel met de eerste kilometer in 3.08 en 6.16 na twee kilometer maar ik kon goed bij de tempomaker en de latere winnares Keniaanse Chepngenitch blijven.”

De olympiër reisde al met een goed gevoel naar Spanje af. „Twee weken geleden in Rehlingen liep ik al een persoonlijk record van 9.33 en dat voelde toen zo goed. Ik was daarna heel snel hersteld.” Ze denkt nu ’op een fijne manier’ naar de Spelen toe te kunnen gaan werken. „Het fijne is dat ik nu kan gaan plannen, want je bent zeker van deelname. Ik ga nu alleen wedstrijden doen die goed voor mij zijn. En Japans leren.”