Sport/Tennis
130879789
Tennis

Nederlandse blijft in race voor WTA Finals

Belangrijke zege Bertens

Kiki Bertens haalt uit.

Kiki Bertens haalt uit.

Kiki Bertens heeft zich geplaatst voor de laatste acht van het prestigieuze WTA-toernooi in Peking. In de achtste finales van de China Open zette ze woensdag Polona Hercog uit Slovenië aan de kant. Bertens zegevierde met 7-6 (5) en 2-6 en 6-3.

Kiki Bertens haalt uit.

Kiki Bertens haalt uit.

De 27-jarige Nederlandse kwam in de eerste set tot drie keer toe een break achterstand te boven en werkte in de tiebreak bovendien twee setpunten weg. Zelf benutte de geboren Wateringse haar eerste setpunt tegen de nummer 53 van de wereld.

In de tweede set was er tot 2-2 eigenlijk weinig aan de hand voor Bertens, maar leverde ze eigenlijk vanuit het niets haar opslaggame in. Drie games later was de set een prooi voor de nummer 51 van de mondiale ranglijst.

Een set later waren de rollen omgedraaid. Deze keer lag een break voor Bertens niet echt voor de hand, maar sloeg de beste Nederlandse tennisster uit de geschiedenis wel als eerste toe. Een luide kreet van de nummer acht van de WTA-ranglijst gaf het cruciale gehalte van die break weer. Nog een break later zat de wedstrijd in de tas.

In de volgende ronde stuit Bertens vrijdag op Elina Svitolina. De Oekraïense is een directe concurrente voor Bertens voor plaatsing voor de WTA-finals, het lucratieve eindejaarstoernooi waar de beste acht speelsters van het seizoen aan de start verschijnen. Bertens is de nummer tien in de Race to Shenzhen, Svitolina de nummer acht. Belinda Bencic, de nummer negen in de strijd om een ticket, ging er woensdag uit tegen Petra Kvitova: twee keer 6-3.

Het vervolg

Vorig jaar ging Bertens als nummer negen in de race toch naar de WTA Finals, omdat Simona Halep zich geblesseerd afmeldde. Toen speelde ze na Peking nog de toernooien in het Oostenrijkse Linz en in Moskou. In de hoofdstad van Rusland staat Bertens ook deze keer op de deelnemerslijst. Met een wildcard zou ze volgende week in Linz aan de start kunnen verschijnen, maar dat hangt ook af van haar verdere resultaten in Peking.