Sport/Schaatsen
1309122876
Schaatsen

Wereldbeker schaatsen: Russen heersen op 500 meter

Ruslan Murashov

Ruslan Murashov

CALGARY - De Rus Ruslan Murashov heeft in Calgary bij de wereldbeker schaatsen de 500 meter op zijn naam geschreven.

Ruslan Murashov

Ruslan Murashov

De regerend wereldkampioen op dit nummer zegevierde in een tijd van 34,04. Zijn landgenoot Pavel Kulizhnikov was een fractie langzamer en finishte in 34,05. Viktor Mushtakov, de Russische leider in het wereldbekerklassement, pakte brons op 0,02 van Murashov (34,06).

De Nederlandse sprinters bleven ver verwijderd van het podium. Nationaal kampioen Dai Dai N’tab moest met een tijd van 34,60 genoegen nemen met de veertiende plaats, en Jan Smeekens stelde in de eerste rit eveneens teleur met een tijd van 34,70. Goed voor de zeventiende plek. Zijn tegenstander Hein Otterspeer belandde na een rommelige race op de negentiende en voorlaatste plaats (35,51). Kai Verbij kwam bij het uitkomen van de laatste binnenbocht hard ten val en werd gediskwalificeerd.

Even schrikken

„Dat was even heel erg schrikken”, gaf Verbij in een eerste reactie bij de NOS toe. De 25-jarige sprinter van Team Reggeborgh erkende dat hij veel geluk had gehad. Zijn Russische tegenstander Artem Arefjev wist hem met een atletisch hoogstandje nog net te ontwijken. „Ja, hij loste het heel goed op”, zei Verbij. „Ik hoop dat de fysieke schade meevalt. Ik zal hier en daar best een beetje beurs zijn en de stijfheid komt altijd later nog.”

Kulizhnikov ontbrak tijdens de eerste drie wereldbekerwedstrijden vanwege blessureleed. De drievoudige wereldkampioen wacht dit seizoen nog op zijn eerste zege op de 500 meter. Bij de vierde wereldbeker in Japan in december behaalde hij brons en zilver tijdens de twee races op de 500 meter. N’tab finishte afgelopen zaterdag tijdens wedstrijden in Calgary nog in 34,16 en dat was tot vrijdag de beste seizoenstijd. Jesper Hospes reed in Canada de derde tijd (34,70) in de B-divisie.