Nieuws/Sport
131007
Sport

Dodenherdenking op de Dam

Amsterdam: ’Geen halve finale Ajax in ArenA op 4 mei’

Burgemeester Eberhard van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan

De koppeling van Ajax aan Olympique Lyon vrijdagmiddag heeft de UEFA met een probleem opgezadeld. De loting wees uit dat Ajax op 4 mei met een thuiswedstrijd moet beginnen, maar de gemeente Amsterdam staat in verband met Dodenherdenking niet toe dat er op die datum in de ArenA wordt gevoetbald.

Burgemeester Eberhard van der Laan

Burgemeester Eberhard van der Laan

De UEFA is op de hoogte van de beslissing van burgemeester Van der Laan, die niet tienduizenden fans van de uitclub en Ajax in het centrum van de stad wil als de herdenking op de Dam plaatsvindt. Alle supporters uit hartje stad weren, is vanwege – in dat geval – een capaciteitsprobleem bij de politie geen optie. 

Voordeel

Het meest voor de hand liggend is dat Ajax eerst uit speelt en op 11 mei thuis. Maar het is de vraag of de UEFA de Amsterdammers dat voordeel op voorhand wil geven. Een andere mogelijkheid is dat de wedstrijd een dag eerder (3 mei), op een vroeger tijdstip dan de Champions League, wordt gespeeld.

Problematisch

Overigens dreigde ook 11 mei problematisch te worden, omdat die dag in de ArenA al zou worden begonnen met de opbouw van het decor voor het jubileumoptreden van Armin van Buuren (op 12 en 13 mei). Maar omdat Ajax de hoofdhuurder is, beginnen die voorbereidingen eventueel pas na de halve finale van de Europa League.