Sport/Tennis
1313821596
Tennis

Witte Huis en VN willen bewijs van leven van Peng Shuai

Shuai Peng.

Shuai Peng.

Het Witte Huis heeft de Chinese regering opgeroepen om „onafhankelijk, verifieerbaar bewijs” te leveren over de verblijfsplaats en veiligheid van de Chinese tennisster Peng Shuai. De 35-jarige Peng is spoorloos nadat ze eerder deze maand voormalig vicepremier Zhang Gaoli op het Chinese sociale medium Weibo had beschuldigd van seksueel misbruik.

Shuai Peng.

Shuai Peng.

„We zijn zeer bezorgd over de berichten dat Peng Shuai onvindbaar blijkt te zijn nadat ze een voormalig topfunctionaris heeft beschuldigd van seksueel misbruik”, zei Witte Huis-woordvoerder Jen Psaki.

De Verenigde Naties willen een volledig transparant onderzoek naar de beschuldigingen die de tennisster heeft geuit tegen de voormalig vice-premier.

Tennisbond WTA zei eerder dat het overweegt geen toernooien meer in China te organiseren als er geen duidelijkheid komt over de situatie van Peng. „We zijn wel degelijk bereid ons terug te trekken uit China, ongeacht alle complicaties die dat met zich meebrengt”, zei directeur Steve Simon tegen de Amerikaanse zender CNN. „Deze kwestie is namelijk groter dan onze zaken.”

Ook toptennissers Serena Williams, Novak Djokovic en Naomi Osaka hebben hun zorgen al geuit over de situatie van de Chinese tennisster. Het ervaren IOC-lid Dick Pound zegt dat de situatie het internationale olympisch comité kan dwingen een harde lijn te volgen tegen China, waar begin volgend jaar de Winterspelen op het programma staan. „Dan kan het aardig uit de hand lopen”, stelt hij. „Of dat escaleert tot het schrappen van de Spelen betwijfel ik. Maar je weet maar nooit.”