Nieuws/Sport
131442257
Sport

Sport Kort: LeBron James wil niets weten van stopzetten NBA

In de rubriek Sport Kort besteedt Telesport aandacht aan het dagelijkse nieuws. Deze rubriek wordt gedurende de dag continu ververst met het laatste nieuws en de prestaties van onze landgenoten bij diverse sportevenementen.

Blijf zo altijd op de hoogte van al het sportnieuws. Voor het voetbal-, tennis-, schaats-, autosport-, wieler- en dartnieuws hebben we op onze website speciale pagina’s ingericht, waarop de belangrijkste zaken in deze sporten worden uitgelicht. In deze rubriek Sport Kort komen hoofdzakelijk de overige berichten aan bod.

Basketbal: LeBron James wil niets weten van stopzetten NBA

21.13 uur: Sterspeler LeBron James van Los Angeles Lakers wil niets van een definitieve stopzetting van het basketbalseizoen in de NBA weten. Enkele clubdirecteuren en spelersmanagers zinspeelden daarop in de Amerikaanse media waarna de 35-jarige kopman op Twitter verontwaardigd reageerde.

„Ik zag een paar verhalen van directieleden en makelaars over de beëindiging van het seizoen. Daar is werkelijk niets van waar. Niemand die ik ken, heeft zoiets gezegd. Zodra het veilig is, willen we graag ons seizoen voltooien. Ik ben er klaar voor en ons team is er klaar voor. Helemaal niemand moet zich met een beëindiging van het seizoen bezighouden.”

De NBA ligt sinds 11 maart stil vanwege de coronapandemie. Nadat de Franse speler Rudy Gobert van Utah Jazz positief was getest, besloot de organisatie direct in te grijpen. De dikbetaalde basketballers uit de NBA nemen vanaf 15 mei genoegen met 25 procent minder salaris. Tot 8 mei blijven de trainingsfaciliteiten van de NBA-clubs sowieso gesloten.

„Vrijdag 1 mei wordt de dag van het roeien!”, zegt voorzitter Hessel Evertse.

„Vrijdag 1 mei wordt de dag van het roeien!”, zegt voorzitter Hessel Evertse.

Roeien: Aegon Nationaal RoeiTeam mag trainingen hervatten op de Bosbaan

18.54 uur: De KNRB heeft groen licht gekregen voor het hervatten van de trainingen voor het Aegon Nationaal RoeiTeam op thuisbasis de Bosbaan in Amstelveen. Na de persconferentie van minister-president Rutte op dinsdag 21 april werd duidelijk dat topsporters, vanaf 29 april, de trainingen op aangewezen trainingslocaties mochten hervatten.

Op basis van het ingeleverde Protocol Roeien – Olympisch Trainingscentrum De Bosbaan hebben NOC*NSF en de experts van het RIVM en Erasmus MC akkoord gegeven voor het roeien in een skiff, dubbeltwee en twee-zonder. „Een pak van mijn hart! Het is echt niks om een leeg Olympisch Trainingscentrum en een lege Bosbaan te zien”, vindt technisch directeur Hessel Evertse. „Ik ben blij dat we vanaf morgen zowel op het water als met de krachttrainingen aan de slag kunnen. Vrijdag 1 mei wordt de dag van het roeien!”

Vooralsnog mag er alleen in de skiff, dubbeltwee en twee-zonder, met vaste duo’s, geroeid worden. De middelgrote en grote nummers, vier-zonder, vier-met en Acht, zijn buiten beschouwing gelaten aangezien dit nog niet binnen de regels voor groepsvorming past. Mocht er een verruiming komen, dan wordt er ook gekeken naar de mogelijkheden om ook in grotere boten te roeien.

Het Aegon Nationaal RoeiTeam kan zich door het hervatten van de trainingen voorbereiden op (interne) selecties, resterende kwalificaties en mogelijk het EK Roeien dat vooralsnog gepland staat van 9 tot en met 11 oktober 2020 in het Poolse Poznan. Op 31 juli 2020 wordt door de Wereld Roeibond (FISA) een definitief besluit genomen over de doorgang van dit evenement.

Alyson Annan, bondscoach van de oranje hockeysters.

Alyson Annan, bondscoach van de oranje hockeysters.

Hockey: Annan en Caldas hervatten trainingen hockeyselecties

16.48 uur: Vrouwenbondscoach Alyson Annan en mannencoach Max Caldas hebben toestemming gekregen van het ministerie van VWS, het RIVM en NOC*NSF om de groepstrainingen te hervatten. Met ingang van 1 mei mogen beide Oranje-teams, met inachtneming van specifieke voorwaarden, weer het veld op.

De selecties kunnen alleen terecht op de door de overheid aangewezen topsportlocatie van het Wagener Stadion. Op de velden van Amsterdam trainen de teams volgens een goedgekeurd topsportprotocol, waarin bijvoorbeeld de 1,5 meter afstandsbepaling is opgenomen.

Voor beide teams geldt bovendien dat de bondscoaches vanwege de maatregelen beperkt zijn in het aantal spelers dat kan worden opgeroepen. Zowel Annan als Caldas hebben ervoor gekozen hun eerder benoemde Olympische trainingsgroepen op te roepen.

Annan heeft daarnaast Pien Dicke toegevoegd aan de trainingsgroep. De speelster van SCHC werd beloond voor haar goede optreden in de Pro League-wedstrijden tegen China en Argentinië.

Bij de mannen maken Terrance Pieters (Kampong) en Floris Wortelboer (Bloemendaal) gewoon deel uit van de trainingsgroep, ook al zijn zij nog niet fit. Wortelboer werd vorige week nog geopereerd aan zijn linkerschouder.

Golf: Vrouwentour half juli weer aan de bak

09.31 uur: De Amerikaanse tour van het professionele vrouwengolf LPGA hoopt halverwege juli het seizoen te hervatten. De Dow Great Lakes Bay Invitational in Michigan is van 15 tot en met 18 juli het eerste toernooi dat op de aangepaste kalender is opgenomen.

De LPGA is het hoogste niveau bij de vrouwen. De Nederlandse Anne van Dam, die verblijft in Florida, is speelster op de Amerikaanse vrouwentour.

De LPGA heeft nog 21 toernooien staan op de kalender van 2020, maar het is allerminst zeker of die ook allemaal kunnen doorgaan. Zo staat het Evian Championship in Frankrijk, de eerste major van dit jaar, nog gepland van 6 tot en met 9 augustus, maar in Frankrijk zijn vanwege de corona-uitbraak grote sportevenementen tot september verboden.

„We hebben een schema opgesteld waarvan we denken dat het zo veilig mogelijk is met wat we nu weten over reisverboden en de beschikbaarheid van testen”, aldus LPGA-baas Mike Whan. „Juli lijkt nog ver, maar we zijn ons er ook van bewust dat het opstarten van onze tour alleen kan als de situatie met het virus verbetert.”