Sport/Tennis
1317406149
Tennis

Thiem troost Zverev: ’Je gaat het zeker maken’

Dominic Thiem is apetrots.

Dominic Thiem is apetrots.

NEW YORK - „Ik had gehoopt dat we beiden konden winnen”, zei Dominic Thiem na de zenuwslopende finale op de US Open.

Dominic Thiem is apetrots.

Dominic Thiem is apetrots.

De woorden van de Oostenrijkse winnaar waren gericht aan Alexander Zverev, die dicht bij zijn eerste grandslamtitel was, maar toch in vijf sets verloor. Het werd na vier uur strijd uiteindelijk 2-6 4-6 6-4 6-3 7-6 (6).

„Je gaat het zeker maken en je ouders en familie trots maken”, vervolgde de 27-jarige Thiem richting zijn vier jaar jongere vriend. „We kennen elkaar sinds 2014 en er is een goede vriendschap ontstaan. Sinds 2016 hebben we ook een mooie rivaliteit.”

Zverev hoorde het in tranen aan. Kort daarvoor had hij het woord genomen, maar bij zijn speech was hij de emoties niet de baas. „Ik weet niet waar ik moet beginnen”, zei de Duitser na de finale met een zeer vermakelijke apotheose. „Allereerst wil ik Dominic feliciteren. Ik had graag gezien dat je wat meer ballen had gemist en ik niet de runner-up speech zou doen. Ik hoop dat ik ooit de beker mee naar huis kan nemen.”

Alexander Zverev is in tranen na de verloren finale.

Alexander Zverev is in tranen na de verloren finale.

Volle banen

Beiden richtten zich ook nadrukkelijk tot de organisatie, aangezien het lange tijd onzeker was of het toernooi wel doorgang zou vinden. „Totdat ik hier aankwam, kon ik niet geloven dat dit toernooi door zou gaan”, bekende Thiem. „Het was niet makkelijk voor jullie. Hopelijk hebben we in 2021 weer volle banen. Dat is de wens van iedereen.”

Thiem denkt wel dat er een last van zijn schouders is gevallen. „De vraag zal zijn hoe ik er mentaal mee om kan gaan. Ik ben natuurlijk nog nooit in deze positie geweest. Ik heb nu een groot doel behaald, ik weet niet hoe ik me de komende dagen zal voelen”, zei hij.

Zenuwen

„Doordat ik dit nu heb bereikt, denk ik en hoop ik dat het een beetje makkelijker wordt en dat ik in de toekomst wat vrijer kan speler op de grote toernooien”, zei hij. De Oostenrijker gaf toe dat de zenuwen hem in het begin van de partij in de greep hadden en ook in vijfde set toen hij vlak voor de tiebreak last kreeg van kramp.

„Op de een of andere manier was de geest sterker dan het lichaam en daar ben ik heel blij om”, zei hij. „Het lag aan mijn zenuwen. Ik wist zelfs niet meer hoe dat voelde en hoe ik het kwijt moest raken. Maar in de derde set is het toch gelukt.”

Angst

De als tweede geplaatste Thiem startte als favoriet in de finale tegen Zverev, de nummer 5 van de ranking. De angst om voor de vierde keer een grandslamfinale te verliezen speelde de Oostenrijker in de eerste twee sets parten. „Ik denk dat het me niet hielp, omdat ik zo zo gespannen was in het begin. Misschien was het zelfs niet goed dat ik die eerdere finales had gespeeld.”

„Ik wilde deze titel zo graag”, zei Thiem. „Natuurlijk zat er ook in mijn achterhoofd dat als ik zou verliezen het 0-4 in grandslamfinales zou zijn. Komt deze kans dan nog wel een keer? Dat soort gedachten zorgen ervoor dat je niet je beste tennis kan spelen, dat je niet vrijuit speelt.”