Sport/Wielrennen
1318571692
Wielrennen

Reusser de snelste, Markus pakt brons

Ellen van Dijk grijpt naast goud bij EK tijdrit

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk

MÜNCHEN - Het is Ellen van Dijk niet gelukt voor de vijfde keer de Europese titel tijdrijden te veroveren. De regerend wereldkampioene moest net als vorig jaar haar meerdere erkennen in de Zwitserse Marlen Reusser, die 30.59,90 klokte.

Ellen van Dijk

Ellen van Dijk

De 35-jarige Van Dijk legde het parcours af in 31.05,67. Riejanne Markus (27) werd derde in 31.27,78. Achter Markus werd de Française Audrey Cordon-Ragot op ruime afstand vierde. Ze moest bijna een halve minuut toegeven.

Het betrof een tijdrit van 24 kilometer met start en finish in Fürstenfeldbruck, een plaatsje ten westen van München. Reusser maakte het verschil in het eerste gedeelte van de race, waarin er iets meer hoogteverschillen waren. Van Dijk verkleinde het verschil naarmate de wedstrijd vorderde, maar liet de klok in haar regenboogtrui toch bijna 6 seconden later stoppen.

Vier keer Europees kampioen

In 2016, 2017, 2018 en 2019 was Van Dijk de beste van Europa. In 2020 ging de titel naar Anna van der Breggen. Ook toen werd Van Dijk tweede.

Vorig jaar bleef Van Dijk, houdster van het werelduurrecord, Reusser op de WK in België nog voor. Toen werd Annemiek van Vleuten derde.

Woensdagavond staat ook voor de mannen de tijdrit op het programma. Jos van Emden staat namens Nederland aan de start.

Van Dijk gaat zilveren medaille ergens in hoekje gooien

Van Dijk hecht niet al te veel waarde aan de zilveren plak die ze woensdag veroverde op de tijdrit bij de EK wielrennen in München. Net als vorig jaar moest ze de Zwitserse Marlen Reusser voor zich dulden en dat zorgde voor teleurstelling bij de 35-jarige Van Dijk.

„Ik ben hier natuurlijk gekomen om te winnen, dus die zilveren medaille krijgt geen speciale plek. Ik gooi hem gewoon ergens ver weg”, bekende de regerend wereldkampioene tijdrijden, die zo’n 6 seconden moest toegeven.

„Maar hoe dan ook, ik ben erg blij om deze strijd hier gestreden te hebben, want ik hou van dit soort races. Ik moet het verlies even een plekje geven, maar ik ben hier niet verpletterd. Ik zit er dichtbij en over vier weken, op de WK, kan het zomaar andersom zijn.”

Gedurende de race was Van Dijk niet op de hoogte van de achterstand op haar concurrente. „Ik wil nooit de tussentijden weten, dus ik wist ook niet wat het tijdsverschil was. Maar uiteindelijk kwam ik net tekort en Marlen was gewoon te sterk.”

Over een maand verdedigt Van Dijk haar wereldtitel in het Australische Wollongong.

Bissegger wint Europees kampioen bij mannen, Van Emden negende

De Zwitser Stefan Bissegger heeft bij de EK wielrennen in München de titel veroverd in de individuele tijdrit. Hij onttroonde zijn landgenoot Stefan Küng, die bij de voorgaande twee edities van de EK de beste was. Het verschil in tijd was minimaal. Bissegger klokte in de rit over 24 kilometer 27.05,96, Küng was slechts 53 honderdsten van een seconde langzamer.

De Italiaanse wereldkampioen Filippo Ganna gaf 9 tellen toe op Bissegger en noteerde de derde tijd, goed voor brons. Jos van Emden, de enige Nederlandse deelnemer, eindigde als negende op 1 minuut en 22 seconden van de winnaar. „Misschien moet ik concluderen dat mijn tijd is geweest. Ik kom er niet meer aan”, zei de 37-jarige Nederlander bij de NOS.

Jos van Emden (archiefbeeld)

Jos van Emden (archiefbeeld)

„Ik voelde me goed en dacht dat een plek in de top 5 wel mogelijk was, maar dit was niet goed. Tijdrijden is pas leuk als je kunt meedoen om de prijzen. Het is niet leuk om iedere keer weer die teleurstelling te krijgen. Tijdrijden is steeds meer voor de specialisten en dat ben ik niet meer. Maar zo is het leven, er komt een keer een einde aan”, aldus de routinier uit Schiedam, die al jaren in dienst van Jumbo-Visma rijdt.

„Ik ga er nog een nachtje over slapen, maar ik moet misschien wel mijn conclusies trekken wat betreft de tijdrit. Ik vind mezelf nog steeds een goede wielrenner, dus ik blijf zeker nog lekker koersen.”