Sport/Voetbal
1318807606
Voetbal

MLSPA beticht trainer in statement van leugens

Vakbond noemt Ron Jans ’manipulatief’: ’Verhaal meezingen lied is helemaal onjuist’

Ron Jans

Ron Jans

CINCINNATI - De Amerikaanse spelersvakbond heeft Ron Jans na zijn ingediende ontslag bij Cincinnati FC nog een trap nagegeven in een statement op sociale media. Volgens de MLSPA heeft de trainer een totaal verkeerd verhaal naar buiten gebracht over de gang van zaken. „Het verhaal over het meezingen van een lied is bijvoorbeeld helemaal onjuist, ondanks recente beweringen van de voormalige coach van Cincinnati.”

Ron Jans

Ron Jans

De vakbond meent dat er ’pogingen zijn gedaan om de publieke opinie te manipuleren met valse verhalen en strategische lekken naar de pers’. „Ook onjuist is het verhaal dat een klacht is ingediend door één of meerdere spelers. Deze bewuste leugens hebben de sfeer vergiftigd. Het waren duidelijke pogingen om de waarheid te manipuleren en de personen, die willen dat dit onacceptabele gedrag stopt, te intimideren. We hopen oprecht dat Cincinnati van deze fouten leert.”

"Hier valt niet tegen te vechten"

Dát Jans uiteindelijk zijn biezen heeft gepakt, daar is de MLSPA in ieder geval totaal niet rouwig om. „Het gedrag van de voormalig FC Cincinnati-coach was ver onder de acceptabele normen en creëerde een onhoudbare werkomgeving voor onze spelers. We waarderen het snelle en grondige onderzoek van de MLS. We juichen de manier toe waarop de competitie heeft gewerkt om deze waarden te handhaven.”

Reactie Jans

Jans reageerde tegenover De Telegraaf/Telesport op het statement. „Dit bevestigt mijn gevoel: hier valt niet tegen te vechten.”

Lees hier de volledige verklaring van de MLSPA:

Persconferentie voorzitter Cincinnati FC

De president van de club, Jeff Berding, besloot dinsdagavond een persconferentie in te lassen om het een en ander toe te lichten. De Nederlandse trainer zou in de kleedkamer het woord ’nigger’ hebben gebruikt, naar eigen zeggen terwijl hij een stukje tekst van een rapnummer meezong. „We concludeerden op basis van vertrouwelijke interviews dat dit geen enkel incident was, maar dit bredere thema’s waren.”

Ook vertelt Berding dat Jans inderdaad toegaf het woord te hebben gebruikt. Vorig seizoen zou er ook al het een en ander zijn voorgevallen. „Het ging om het totale plaatje, om commentaar dat onacceptabel is.”

’Meer verhalen’

„Tijdens de gesprekken kwamen meer verhalen naar boven.Dat was alarmerend en onacceptabel. Ik heb de uitkomst met Gerard Nijkamp (algemeen directeur Cincinnati FC, red) gedeeld. We wisten dat Ron geen toekomst had bij onze club en dat hij geen trainer kon blijven. Gerard sprak met Ron en legde de situatie uit. We kwamen overeen dat het het beste was voor Ron om verder te gaan. Uit respect voor de spelers delen we geen details over de situatie.”

Berding vervolgt: „Jans vertelde vrijdag zijn kant van het verhaal. Maandagmiddag ontdekte ik na de gesprekken met de spelers dat zij het op een andere manier hebben ervaren dan Ron ons heeft verteld. Of Ron gelogen heeft? Hij heeft zijn kant van het verhaal verteld. We kregen simpelweg een uitgebreidere versie van het verhaal te horen. Daarop besloten we dat hij geen trainer meer kon zijn van Cincinnati.”

Ook Nijkamp wilde wat kwijt over de kwestie: „In mijn hoofd is de laatste 72 uur veel omgegaan. Over hoe dit zo ver heeft kunnen komen. Ik ken Ron als een open en eerlijke man, die transparant is. Hij is ’close’ met de mensen met wie hij werkt, Ron wil verbinden”, vervolgde Nijkamp. „Hier heeft hij te maken met andere mensen en een andere cultuur dan in Europa en Nederland. Ik denk dat alles te maken heeft met context. Dat neemt niet weg dat ik volledig achter de verklaring van FC Cincinnati sta. Over twee weken begint de competitie. Ik voel een grote verantwoordelijkheid nu om ervoor te zorgen dat we er dan met z’n allen staan en dat iedereen fris is in het hoofd.”