Sport/Autosport
1322911831
Autosport

Brawn wil rondreizend circus afsluiten van buitenwereld

’Formule 1 moet eigen biosfeer bouwen’

Ross Brawn pleit voor afgesloten, rondreizend circus.

Ross Brawn pleit voor afgesloten, rondreizend circus.

De Formule 1 werkt toe naar een kalender met twee raceweekeinden achter elkaar op hetzelfde circuit. „Dat scenario wordt steeds attractiever”, zegt Ross Brawn, de sportdirecteur van de koningsklasse in de autosport.

Ross Brawn pleit voor afgesloten, rondreizend circus.

Ross Brawn pleit voor afgesloten, rondreizend circus.

De Formule 1 kondigde begin van de week aan dat het in juli alsnog wil beginnen aan het seizoen met de Grote Prijs van Oostenrijk. Na een aantal races in Europa in de maanden juli en augustus zou het circus zich dan verplaatsen naar Azië in september. De precieze kalender is nog niet vrijgegeven.

Brawn liet doorschemeren dat de Formule 1 in coronatijd moet werken aan een eigen ecosysteem. „Een van de grootste logistieke uitdagingen is iedereen te testen en gezond verklaard te krijgen om op het circuit te komen. Als we dat doen, dan is het slim om iedereen in die omgeving te houden voor twee races. Zo creëren we ons eigen biosfeer”, aldus Brawn.

In die gedachte begint de Formule 1 met twee raceweekeinden achter elkaar in Oostenrijk (Red Bull Ring), dan volgen twee raceweekends in Groot-Brittannië (Silverstone). Die races zullen wel allemaal zonder publiek plaatshebben.

Een beeld van de verlaten Red Bull Ring.

Een beeld van de verlaten Red Bull Ring.

„Het is ook een uitdaging om bij de start van dit door het coronavirus verlate seizoen de races te vinden waar we die omstandigheden goed kunnen controleren en dan is Oostenrijk een uitstekende locatie. Het circuit ligt praktisch naast een plaatselijk vliegveld, het ligt ver weg van een grote stad en het heeft een uitstekende infrastructuur”, aldus Brawn.

Volgens de Brit is de paddock de aangewezen plek om iedereen tijdens de races te laten verblijven. „Dat is dan een mooie gesloten omgeving waar iedereen zich bevindt in het raceweekeind en dan is het aantrekkelijk om de week erna weer een race te houden.”