Sport/Tennis
133087232
Tennis

Robin Haase nadert hoofdtoernooi Australian Open

Botic van de Zandschulp gaat voor ATP-debuut na twee weken op hotelkamer

Botic van de Zandschulp gaat voor zijn debuut op ATP-niveau.

Botic van de Zandschulp gaat voor zijn debuut op ATP-niveau.

Botic van de Zandschulp gaat volgende week zijn debuut maken op een ATP-toernooi. De nummer 158 van de wereld mist wegens een quarantaineperiode weliswaar twee weken van tennistraining, maar is tóch van plan deel te nemen aan een van de voorbereidingstoernooien op de Australian Open.

Botic van de Zandschulp gaat voor zijn debuut op ATP-niveau.

Botic van de Zandschulp gaat voor zijn debuut op ATP-niveau.

„Ik heb dan twee weken geen racket aangeraakt, maar heb dan nog wel twee of drie dagen om te trainen”, aldus Van de Zandschulp (25) vanaf zijn hotelkamer in Melbourne, waar hij al meer dan een week in een strenge quarantaine verblijft. „Ik ben nog geen één keer buiten geweest en heb zelfs mijn coach nog niet kunnen zien.”

Aanvankelijk zou Van de Zandschulp op een van de voorbereidingstoernooien in Melbourne zijn opwachting maken in de kwalificaties. Om de spelers in quarantaine tegemoet te komen, werd besloten het schema van het hoofdtoernooi te vergroten tot 56, waardoor Van de Zandschulp geen kwalificaties hoeft te spelen en dus later kan beginnen.

Van de Zandschulp plaatste zich eerder deze maand in Doha via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi van de Australian Open. Omdat op zijn vlucht van Doha naar Melbourne iemand positief had getest op het coronavirus mogen alle inzittenden hun hotelkamer twee weken lang niet verlaten. Andere spelers mogen per dag vijf uur van hun kamer, om te trainen.

De Australian Open begint op 8 februari. De voorbereidingstoernooien gaan op 1 februari van start. Eind januari zit de quarantaineperiode erop.

Haase nadert hoofdtoernooi

Robin Haase (33) is dicht bij deelname aan de Australian Open. Na een reeks afmeldingen heeft hij nog maar één afzegging nodig om als zogenoemde lucky loser tot het hoofdtoernooi te worden toegelaten.

Robin Haase, hier in actie tijdens de Davis Cup.

Robin Haase, hier in actie tijdens de Davis Cup.

Haase verloor eerder deze maand in Doha in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi. Mede omdat de nummer 198 van de wereld op de Australian Open ook in het dubbelspel in actie komt, reisde hij toch af naar Melbourne.

De afgelopen dagen meldden onder anderen de Portugees João Sousa en Alejandro Davidovich Fokina uit Spanje zich af, waardoor er al meerdere lucky losers zijn. Die worden bij een afzegging, op volgorde van hun ranking, alsnog toegevoegd tot het schema.

Haase deed elf keer eerder mee aan het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Vorig jaar ontbrak hij omdat hij de voorkeur gaf aan het spelen van challengertoernooien.