Sport/Tennis
1331514519
Tennis

Oranje op voorsprong tegen Uruguay

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor winnen in Davis Cup

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp en Tallon Griekspoor hebben het Nederlands Davis Cup-team een prima start bezorgd in het treffen met Uruguay.

Botic van de Zandschulp

Botic van de Zandschulp

In Montevideo kende kopman Van de Zandschulp geen genade voor Francisco Llanes: 6-0 en 6-3. Die makkelijke zege kwam overigens niet als een overigens als een verrassing, want de 19-jarige Zuid-Amerikaan is slechts de nummer 1262 van de wereld. Van de Zandschulp staat sinds zijn kwartinaleplek op de US Open 1200 plekken hoger genoteerd.

Van de Zandschulp, die twee jaar geleden met een nederlaag tegen de Kazak Michail Koekoesjkin debuteerde in de Davis Cup, speelde van begin tot eind zeer solide tegen de arme Llanes, die van alles probeerde, maar er simpelweg niet doorheen kwam tegen de Nederlander op het gravel. Twee keer 6-0 hing in de lucht, maar die afgang bleef Llanes uiteindelijk bespaard.

Griekspoor had er in de tweede partij van de dag tegen Martin Cuevas wel wat langer voor nodig dan Van de Zandschulp, maar stapte uiteindelijk ook als winnaar van de baan: 6-4, 7-6 (6). Hij gaf in de tweede set nog wel een voorsprong weg, maar via 5-5 en 6-6 sloeg hij in de tiebreak alsnog toe. Na een achterstand van 3-5 in de barrage kwam Griekspoor sterk terug en met een krachtige forehand, gevolgd door een beslissende volley, stelde hij op zijn derde matchpoint de overwinning veilig.

Zo heeft de ploeg van captain Paul Haarhuis op zondag nog één zege nodig om de ontmoeting naar zich toe te trekken. Er staat dan eerst een dubbelpartij en vervolgens twee partijen in het enkelspel op de rol.

Als Nederland de ontmoeting naar zich toetrekt, houdt Oranje de kans levend om zich te plaatsen voor de prestigieuze Davis Cup Finals, waar miljoenen euro’s kunnen worden verdiend.