Nieuws/Sport
1332840520
Sport

Turnsters super opgelucht en trots na behalen olympisch ticket

De omhelzing van Lieke Wevers met haar vader en coach Vincent Wevers duurde eindeloos.

De omhelzing van Lieke Wevers met haar vader en coach Vincent Wevers duurde eindeloos.

STUTTGART - De emoties liepen hoog op bij de Nederlandse turnsters in de Hanns-Martin-Schleyer-Halle. De omhelzing van Lieke Wevers met vader en coach Vincent Wevers duurde eindeloos. „Het was zo’n intens moment”, vertelde de turnster die terugkeerde na een burn-out. „Ik ben super opgelucht.”

De omhelzing van Lieke Wevers met haar vader en coach Vincent Wevers duurde eindeloos.

De omhelzing van Lieke Wevers met haar vader en coach Vincent Wevers duurde eindeloos.

Het woord trots viel ook vaak nadat Nederland zich bij de WK in Stuttgart al ver voordat alle landen in actie waren gekomen zeker wist van een plaats bij de beste twaalf. Een olympisch teamticket is de beloning.

„Ik ben zo trots op ons team”, vertelde Eythora Thorsdottir nadat de tranen waren gedroogd. Ze had zeker niet haar beste dag, maar ook haar bijdrage geleverd aan het resultaat dat Nederland voor de tweede keer op rij naar de Spelen hielp. „Vier jaar geleden lag er minder druk op, hadden we ook twee kansen. We hebben hier zo naartoe geleefd.”

Coach Wevers, tijdelijk vervanger van de wegens trieste privé-omstandigheden afwezige bondscoach Gerben Wiersma, roemde de ploeg die na een moeilijk begin op balk zich had herpakt. „Ze zijn allemaal zo ongelooflijk nodig geweest. Ze hebben allemaal iets laten liggen, maar ook allemaal een bijdrage geleverd.” Hij roemde Tisha Volleman, die op de achtergrond kleurde van zoveel lof. „Ze heeft maximaal gepresteerd. Na balk moest zij de vloer op. We laten haar ook niet voor niets daar beginnen. Ze is een koele kikker.”

Knop omzetten

Balk was weer eens een lastig openingstoestel gebleken met missers van Naomi Visser en Lieke Wevers. Met het systeem van vier turnsters per toestel en drie resultaten die meetellen nam Nederland daardoor een fout mee. Er was even een gesprekje waarin Sanne Wevers het woord had genomen. „Het was zaak om met z’n allen de knop om te zetten. Maar we zijn een volwassen team, misschien wel het oudste hier.”

Met haar score kwam de olympisch kampioene op balk niet in de buurt van een finaleplaats, het was van ondergeschikt belang. „Vijf weken geleden was het niet in zicht dat ik hier op niveau zou presteren. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren. Ik sta eigenlijk nog aan het begin van een comeback.” Ze werd lang gehinderd door een blessure aan haar rechterbeen zonder dat er ooit een duidelijk diagnose kon worden gesteld.

Zus Lieke Wevers kwam zelfs terug na een burn-out: „De opluchting is zo groot. Een jaar lang ben je elke dag dat je uit bed stapte hier mee bezig geweest.”

Lees hier het exclusieve verhaal met Sanne Wevers in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van zaterdag 5 oktober