Nieuws/Sport
133295
Sport

Ajax in halve eindstrijd na thriller 

Dolle vreugde bij de spelers van Ajax.

Dolle vreugde bij de spelers van Ajax.

Ajax heeft na 120 minuten billenknijpen de halve finale van de Europa League bereikt. De Amsterdammers zagen Schalke 04 donderdagavond de schade van de 2-0 nederlaag repareren, maar rechtten vervolgens (met tien man) de rug in de verlenging. Na een rode kaart van Joël Veltman, maakten Nick Viergever en Amin Younes de twee 'winnende' treffers: 3-2.

Dolle vreugde bij de spelers van Ajax.

Dolle vreugde bij de spelers van Ajax.

Ajax speelde Schalke 04 vorige week in de Amsterdam ArenA van de mat en liet de Duitsers met een 2-0 zege onnodig in leven. Het gebrek aan doelpunten in de thuiswedstrijd werd de nummer twee van de Eredivisie bijna fataal, maar Ajax kwam met de schrik vrij. Het enige smetje: de extra verbruikte energie in de verlenging is met het oog op de belangrijke competitiewedstrijd van zondag met PSV een nare bijkomstigheid. 

Traoré

Ajax begon in Gelsenkrichen met Bertrand Traoré in de punt van de aanval. De Chelsea-huurling speelde vorige week in de Amsterdam ArenA een prima pot, maar zat afgelopen weekeinde tegen sc Heerenveen negentig minuten op de bank ten faveure van de weer fitte Kasper Dolberg. Trainer Peter Bosz wilde de Deen na een afwezigheid van vier weken echter niet direct maximaal belasten. 

Bertrand Traoré aan de bal namens Ajax. De Amsterdammers speelden in het uitshirt van vorig jaar, omdat zowel het uit- als het thuistenue te veel op het tricot van Schalke 04 leek.

Bertrand Traoré aan de bal namens Ajax. De Amsterdammers speelden in het uitshirt van vorig jaar, omdat zowel het uit- als het thuistenue te veel op het tricot van Schalke 04 leek.

Stormen

De Ajax-trainer Bosz voorspeelde woensdag tijdens de persconferentie al dat Schalke 04 zou gaan 'stormen' en daar kreeg de trainer gelijk in. "Ze zullen getergd zijn en ons meteen onder de voet proberen te lopen." En dat is precies wat er in de eerste minuten gebeurde. Het resulteerde in twee grote Duitse kansen en Ajax mocht van geluk spreken dat het 0-0 bleef. Een inzet van Leon Goretzka was te slap, terwijl een verdekt schot van Max Meyer op de paal belandde. 

Peter Bosz betreedt de Veltins Arena.

Peter Bosz betreedt de Veltins Arena.

Fallrückzieher

De eerste kans van Ajax was Fallrückzieher van de uitblinkende Nick Viergever. De spectaculaire, maar niet al te overtuigende omhaal van de Ajax-verdediger was echter een gemakkelijke prooi voor Schalke-goalie Ralf Fährmann, die er vorige week hoogst persoonlijke voor zorgde dat het slechts bij 2-0 bleef.

Nick Viergever met een omhaal.

Nick Viergever met een omhaal.

In de 34e minuut kon het uitvak juichen, maar al snel verstomde de vreugde. Traoré schoot raak uit een counter, maar was zijn sprint richting het Schalke-doel vanuit buitenspelpositie begonnen. De thuisploeg kwam vervolgens twee keer gevaarlijk opzetten, maar Viergever en Joël Veltman verrichtten belangrijke herstelwerkzaamheden. 

Problemen stapelen zich op

Ajax leek het in de tweede helft te moeten zonder André Onana, maar de doelman herstelde in de rust wonderbaarlijk snel van een pijnlijke botsing. Bij het eerste schot op doel van de Königsblauen zag de keeper er echter niet al te best uit. Een houdbaar, laag schot van Goretzka viel via de vuisten van Onana binnen.

De Amsterdammers waren het vervolgens even helemaal kwijt en kregen direct na de invalbeurt van Klaas-Jan Huntelaar een tweede tegentreffer om de oren. Guido Burgstaller was - drie minuten na de eerste goal - het eindstation na een aanval over links en een slim overstapje: 2-0 (2-2). 

Woede bij Hakim Ziyech na de 2-0 van Schalke 04. Klaas-Jan Huntelaar rent met de bal terug naar de middenlijn.

Woede bij Hakim Ziyech na de 2-0 van Schalke 04. Klaas-Jan Huntelaar rent met de bal terug naar de middenlijn.

Dat Joël Veltman in de 80e minuut, na twee gele kaarten in acht minuten, met rood naar na de kant moest, maakte de opgave voor Ajax er niet makkelijker op. Met rechtsback Kenny Tete voor Traoré hielden de Amsterdammers uiteindelijk stand tot het einde van de reguliere speeltijd. Zij het met moeite. Vlak voor het laatste fluitsignaal kwam Ajax met de schrik vrij toen Onana tot twee keer toe goed in de weg lag.

In het nauw en de verlossing

In de verlenging leek het echter alsnog helemaal mis te gaan. Daniel Caligiuri kopte raak na een voorzet van Sead Kolasinac. Ajax greep zich echter vast aan het feit dat het nog steeds aan één treffer genoeg had om de halve finale te halen. Viergever werd uiteindelijk de gevierde man. Na geweldig doorzetten van de verdediger belandde de bal via een Duits been in het doel achter Fährmann: 3-1. Amin Younes maakte in de ultieme slotfase de bevrijdende 3-2.

PSV & AZ

Ajax zorgde zodoende voor een historische prestatie. De laatste keer dat een Nederlandse ploeg in een Europese halve finale stond was in 2005, toen zowel PSV (Champions League) als AZ (UEFA Cup) een ijzersterke campagne kende. De Eindhovenaren werden door AC Milan uit de Champions League-eindstrijd gehouden, terwijl Co Adriaanse de Alkmaarders onderuit zag gaan tegen Sporting Portugal. De laatste keer dat Ajax zelf in een halve finale stond was in 1997, toen de club de finale van de Champions League misliep door een nederlaag tegen Juventus.

De basiself van Ajax voor het duel met Schalke 04.

De basiself van Ajax voor het duel met Schalke 04.