Sport/Tennis
133447508
Tennis

Deense verliest in derde ronde Australian Open

Loopbaan Wozniacki eindigt met sof

Caroline Wozniacki hield het niet droog na haar nederlaag.

Caroline Wozniacki hield het niet droog na haar nederlaag.

Caroline Wozniacki heeft haar laatste tenniswedstrijd op professioneel niveau gespeeld. De Deense verloor in de derde ronde van de Australian Open in een spannende driesetter van de Tunesische Ons Jabeur. Het werd 7-5, 3-6, 7-5 voor de nummer 78 van de wereld.

Caroline Wozniacki hield het niet droog na haar nederlaag.

Caroline Wozniacki hield het niet droog na haar nederlaag.

Wozniacki knokte zich in de derde set nog terug van een 3-0-achterstand tot 3-3, maar na serviceverlies op 6-5 was haar loopbaan ten einde.

De 29-jarige Wozniacki, tegenwoordig de mondiale nummer 36, voerde in 2010 de wereldranglijst aan. Ze won in haar carrière één grandslamtoernooi; in 2018 was ze de sterkste op de Australian Open. Twee jaar geleden versloeg ze in de eindstrijd Simona Halep in drie sets. Een ander groot succes was de winst van de WTA Finals eind 2017.

Wozniacki won in haar carrière dertig WTA-toernooien, stond 71 weken op de eerste plaats van de wereldranglijst en deed drie keer mee aan de Olympische Spelen. In Rio 2016 droeg ze de Deense vlag bij de openingsceremonie.

Gezin

„Ik heb altijd gezegd dat er meer is in het leven dan tennis. De afgelopen maanden ben ik me dat steeds meer gaan realiseren. Het besluit heeft niets te maken met mijn gezondheid (ze kampt met reuma, red.) en is ook zeker geen vaarwel”, meldde de 29-jarige tennisster op Instagram.

Zelf voerde Wozniacki aan dat de ziekte geen rol heeft gespeeld bij haar besluit om te stoppen. Ze wil graag een gezin stichten met voormalig basketballer David Lee. „Er is zoveel meer in het leven”, aldus de huidige nummer 36 van de wereld. „Maar ik weet zeker dat er tijden komen dat ik weer finales of halve finales van grand slams zou willen spelen.”

Inspireren

Wozniacki hoopt met haar loopbaan tennissers uit kleine landen te hebben geïnspireerd. De tennisster uit Denemarken, een land zonder rijke tennisgeschiedenis, heeft de wereldranglijst aangevoerd en veroverde een grandslamtitel. De Australian Open, het toernooi dat ze in 2018 wist te winnen, was voor Wozniacki het laatste toernooi uit haar loopbaan.

„Als kind had ik een droom: het winnen van een grand slam. En ik wilde nummer 1 van de wereld worden. Mensen dachten dat ik gek was als speelster uit zo’n klein land. Maar ik heb mijn dromen laten uitkomen door elke dag hard te werken”, aldus Wozniacki. „Ik hoop dat ik spelers uit kleine tennislanden heb laten geloven dat het mogelijk is.”

Roger Federer, Novak Djokovic en Rafael Nadal namen met speciale videoboodschappen afscheid van Caroline Wozniacki: