Sport/Tennis
1338430356
Tennis

Derde grandslam-eindzege voor Poolse

Iga Swiatek te sterk voor Ons Jabeur in finale US Open

Iga Swiatek reageert na een fraai punt.

Iga Swiatek reageert na een fraai punt.

NEW YORK - Iga Swiatek (21) heeft voor de eerste keer in haar tennisloopbaan de US Open op haar naam geschreven. Ons Jabeur was in de finale een maatje te klein voor de Poolse nummer 1 van de wereld: 6-2 en 7-6 (5).

Iga Swiatek reageert na een fraai punt.

Iga Swiatek reageert na een fraai punt.

Met een 6-2 en 3-0 voorsprong voor Swiatek overklaste ze haar tegenstander anderhalve set. Opeens vond Jabeur een weg in de machtige slagenwisselingen van de Poolse en vocht ze zich terug naar 4-4. De tijd begon wel te dringen voor de Tunesische. Bij 5-6 en 0-30 hingen haar winstkansen aan een zijden draadje. Bij 30-40 werd het dan ook matchpoint, maar die optie werd uitgeslagen. Het werd toch 6-6 en dus een tiebreak.

Swiatek begon goed en kwam 4-2 voor, maar na een paar foutjes stond het ineens 5-4 voor Jabeur, met de Tunesische nog tweemaal aan service. Een fantastische bal van de Poolse bracht het echter weer naar 5-5. Een mishit later kwam daar matchpoint nummer 2 en die was wel raak: game, set, match and tournament.

Drie grandslam-zeges

Eerder dit jaar won Swiatek al Roland Garros, iets wat haar in 2020 ook al lukte. Ze is de eerste vrouw sinds 2016 die twee grandslams in één jaar weet te winnen.

Door de eindzege in New York heeft ze nu dus drie grandslam-zeges op haar naam staan. Het is tevens haar zevende titel van 2022.

Eerste Afrikaanse sinds 1968 in finale

Jabeur stond twee maanden geleden voor het eerst in de finale van een grandslam. De 28-jarige Tunesische ging op Wimbledon onderuit tegen de Kazachse Elena Rybakina. Toen verloor Jabeur in drie sets.

Jabeur is de eerste Afrikaanse tennisster die in de finale van de US Open stond in het zogenoemde open tijdperk van het professionele tennis sinds 1968. Op Wimbledon had ze die primeur ook.

"Ik heb bewezen de druk aan te kunnen"

Trots

Swiatek was na haar zege vooral trots. „Ik verwachtte er niet per se heel veel van. Dit toernooi was echt een uitdaging”, zei de 21-jarige Swiatek. „Ik heb me in mentaal opzicht bewezen en ben goed met de druk omgegaan. Het was een geweldig toernooi.”

Swiatek won eerder dit jaar Roland Garros en dat maakte veel los in haar land. „Tennis wordt steeds populairder in Polen. Wat deze zege betekent? Dat ga ik zien bij thuiskomst”, zei de winnares, die troostende woorden had voor Jabeur, die na de eerdere nederlaag in de finale op Wimbledon nog altijd wacht op haar eerste grandslamoverwinning. „Ik weet zeker dat je er ooit eentje zult winnen, maak je geen zorgen.”

Jabeur stijgt door haar finaleplaats naar de tweede plek op de wereldranglijst, al had ze daar direct na de partij niet echt een boodschap aan. „Ik ben erg teleurgesteld, al verdiende Iga te winnen. Ik houd nu niet echt van haar, maar het is oké”, grapte Jabeur, die op haar beurt met haar prestaties veel betekent voor het tennis in Tunesië en Afrika. „Hopelijk kan ik nieuwe generaties inspireren en is dit het begin van nog heel veel moois. Ik blijf hard werken, dan moet die titel toch snel een keer komen.

Bekijk hier het wedstrijdpunt van Swiatek

Bron: discovery+